Valt het doek voor de Beweegschool? | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
 | Foto: Cor de Mooy
| Foto: Cor de Mooy (Foto: )

Valt het doek voor de Beweegschool?

In juni 2017 gingen Hans en Linda Vink van start met hun Beweegschool. Het was een geheel nieuw concept. Na zo'n anderhalf jaar is het echtpaar genoodzaakt om er per 1 maart een punt achter te zetten. Of zou het toch een komma kunnen worden? Is er een mogelijkheid om dit sportieve buurthuis voort te laten bestaan?

Door Cor de Mooy

De Beweegschool ontwikkelde zich. Hans en Linda Vink moest jammer genoeg wel constateren dat die ontwikkeling te langzaam ging. Een zure constatering. Te meer omdat toch een heel aantal Noordwijkers, maar ook mensen van buiten Noordwijk bij hen kwamen sporten.

Het zij genoegzaam bekend: De Beweegschool is geen standaard sportschool. De Vinken hebben een geheel eigen invulling aan het fenomeen gegeven. Het werd een sociaal gebeuren. Sport met een luisterend oor. Sport voor iedereen, dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook sport voor senioren en ieder die bij andere sportscholen een erg hoge drempel ervaart.

Na het sporten is het gezellig aanschuiven voor een bakkie aan de lange tafel. "Als die tafel eens kon praten...", blikt Hans terug. Dit benadrukt hij nog eens met: "De Beweegschool was van alle markten thuis, zonder medische achtergrond, gewoon van mens tot mens." Veel mensen konden niet alleen hun spieren trainen, maar ook hun verhaal kwijt.

De op handen zijnde sluiting werd aan de leden meegedeeld. De reacties spraken van ongeloof, al of niet gemengd met iets van boosheid of verdriet. "Er waren mensen die in tranen uitbarstten", zegt Hans bedremmeld.

In een brief aan de vaste sporters schrijven Hans en Linda: "De Beweegschool heeft altijd 'sportschool' als hoofdfunctie gehad, in combinatie met een buurthuis-functie. Het was fijn om te zien dat zich dat ontwikkelde, al ging het helaas toch te langzaam. Afgelopen december hebben wij zelf overwogen op zoek te gaan naar een passende oplossing om het concept Beweegschool te behouden. We hebben gesprekken gevoerd met de Gemeente Noordwijk en plannen gemaakt voor een koerswijziging. Uiteraard hebben wij de verhuurder in de plannen betrokken. Helaas heeft de verhuurder aangegeven niet positief te staan in de koerswijziging van De Beweegschool en aangegeven het huurcontract te eindigen. Dit is gelukkig in goed overleg gegaan met begrip voor het standpunt van de verhuurder."

"We mogen het niet laten verdwijnen", zegt Hans met klem. "Het is een soort familie geworden." Diep van binnen hoopt hij toch nog op een wonder. "We trekken nu aan de bel in de hoop dat mensen zeggen: 'dit mag niet stoppen'. In eerste aanleg gaat het erom dat het echtpaar aan hun gezin denkt. Als de buurtsportschool als stichting een doorstart wil maken, dan is een nieuw onderkomen broodnodig.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>