Afbeelding

In 2025 snelfietsroutes tussen alle grote steden van Zuid-Holland

Algemeen

Regio • Alle (middel)grote steden van Zuid-Holland aansluiten op een netwerk van snelfietsroutes: dat is de ambitie die gedeputeerde Floor Vermeulen namens het college van Gedeputeerde Staten vandaag heeft gepresenteerd. De provincie, waar al meerdere snelfietsroutes zijn gerealiseerd, start in 2019 samen met de regio's en gemeenten met verkenningen naar tien nieuwe routes.

Het wordt steeds drukker op de wegen, ook in Zuid-Holland, één van de drukste provincies van Nederland. Eén van de meest voor de hand liggende manieren om ervoor te zorgen dat de provincie toch de best bereikbare van Nederland blijft, is een oer-Hollandse: meer mensen op de fiets, met name in de spits. Maar dan moeten de fietsvoorzieningen wél op orde zijn. Gedeputeerde Vermeulen: "Naast investeringen in wegen, OV en vaarwegen is het investeren in snelle en veilige fietspaden een grote kans om de bereikbaarheid van de provincie te vergroten. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen bereid zijn 7 tot 10 kilometer te fietsen naar hun werk. Met een e-bike zelfs 15 tot 20 kilometer. Aan ons om ervoor te zorgen dat ze dat vlot en veilig kunnen doen. Snelfietsroutes zijn breed, comfortabel en veilig en verbinden woon- en werkgebieden met elkaar. Door een netwerk van deze routes te ontwikkelen waar alle (middel)grote steden in de provincie op zijn aangesloten, kan voor veel mensen de fiets een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto."

Fietsprovincie van Nederland

Het ontwikkelen van snelfietsroutes is al langer prioriteit in Zuid-Holland. In de provincie zijn nu al meer dan tien snelfietsroutes (deels) gerealiseerd. Op dit moment zijn er twee in uitvoering: tussen Rotterdam en Gouda en tussen Barendrecht en Ridderkerk. Als het aan gedeputeerde Vermeulen ligt, komen er daar de komende jaren nog heel wat bij. "We zien dat het aantal fietsers op een traject dat is doorontwikkeld tot snelfietsroute significant toeneemt, soms met wel 50 procent. In 2019 starten we daarom de voortrajecten voor tien nieuwe snelfietsroutes. Zo houden we de provincie bereikbaar, wat erg belangrijk is voor onze economische positie. Daarnaast zorgt het voor minder uitstoot van CO2 én is het natuurlijk ook nog eens goed voor de gezondheid van onze inwoners."

De routes waarvan dit jaar de verkenningen starten, zijn Den Haag – Leiden, Leiden – Noordwijk en Leiden – Haarlem, Gorinchem – Dordrecht, Dordrecht – Breda, Dordrecht – Hoeksche Waard en Hoeksche Waard – Rotterdam, Alphen aan den Rijn – Gouda, Gouda – Woerden – Utrecht en een route langs de A4 richting Schiphol.

Samen met de gemeenten

Het ontwikkelen van een snelfietsroutenetwerk doet de provincie in nauwe samenwerking met de gemeenten, waterschappen en verschillende regio's. Mede op basis van hun input stelde de provincie deze toekomstambitie op.


Uit de krant