Stephan Stokkermans liet zich ook portretteren door Saskia van der Linden. | Foto: Ina Verblaauw
Stephan Stokkermans liet zich ook portretteren door Saskia van der Linden. | Foto: Ina Verblaauw

Bijzondere portretten in foyer van Huis ter Duin

Algemeen

Onder grote belangstelling werd de expositie geopend van fotografe Saskia van der Linden in de foyer van Grand Hotel Huis ter Duin.

Door Ina Verblaauw

Elf iconische Noordwijkers verleenden hun medewerking aan deze bijzondere manier van portretfotografie. Geïnspireerd door de lichtinval bij schilderijen van Oude Meesters, kwam Saskia op het idee om in het heden portretfoto's te maken in een historische setting.

Oud-burgemeester Harry Groen, één van de geportretteerden, opende de tentoonstelling. In zijn openingswoord zei hij blij te zijn weer eens in Noordwijk te zijn en zoveel bekenden te zien. Hij was aanwezig als bestuurslid van World Press Photo. Heeft in die functie heel veel foto's voorbij zien komen en geleerd dat portretfotografie bepaald niet eenvoudig is.

"Er moet een vertrouwensband tussen de geportretteerde en de fotograaf zijn. En ben je bereid een onbekende kant van jezelf te laten zien". De elf gevraagde personen bleken daar inderdaad toe bereid. Louis en Truus van Gaal werden gefotografeerd als middeleeuws echtpaar, gewapend met afwasborstel in de hand. "Dat was wel voor de eerste keer hoor", aldus Truus.

De portretten zijn van een bijzondere kwaliteit. Ze roepen vragen op of nodigen uit om er nog eens naar te kijken. Ze hebben naast mystiek en een aparte belichting, ook een klein detail aan verfijnde humor. Alle mensen die geportretteerd waren, onthulden samen met Saskia hun foto.

De expositie in de foyer van Grand Hotel Huis ter Duin is t/m 31 januari gratis toegankelijk en een echte aanrader om te bezoeken.

Uit de krant