Afbeelding

'Kunst op de maan'

Algemeen

Tot en met eind januari is in Space Expo de expositie 'Kunst op de maan' te bezichtigen. Deze expositie laat de eerste 25 inzendingen zien van een groots kunstproject. Moon Gallery wil 100 miniatuur kunstwerken naar de maan te sturen op een plaat van 10 bij 10 cm.

De expositie werd geopend door de aanwezige kunstenaars en initiatiefnemer Bernard Foing, astrofysicus en 'EarthMoonMars explorer' bij ESA ESTEC.

Foing: "Toekomstige maanreizen vragen om publieke betrokkenheid en het samenbrengen van goede ideeën vanuit verschillende culturen en achtergronden. Moon Gallery is een platform ter promotie van de ontwikkeling van een esthetische levensvorm op de maan. Om dit te stimuleren sturen wij 100 miniatuur kunstwerken mee naar de maan op een plaat van 10 bij 10 bij 1 cm die wordt bevestigd op een maanlander die in 2022 gelanceerd zal worden."

In de expositie bij Space Expo zijn de originelen en verkleiningen van de eerste 25 inzendingen te zien. Moon Gallery is geïnspireerd door artistieke initiatieven uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, zoals The Moon Museum, een keramisch tegeltje van 1 bij 2 cm met kunstwerken van zes bekende artiesten uit de jaren 1960, en Fallen Astronaut, een 8,5 cm groot aluminium beeldje van Paul Van Hoeydonck dat in 1971 door de astronauten van Apollo 15 op de maan is geplaatst.

50-jarig jubileum

Rob van den Berg, directeur Space Expo: "Wij zijn erg blij met deze bijzondere expositie. Het is de eerste kunstexpositie bij Space Expo. En wat komt het hier mooi tot zijn recht. De Moon Gallery vind je tegenover ons maandlandschap en de maanlander van Neil Armstrong. Hiermee start voor ons ook de viering van de vijftigste verjaardag van de Apollo 11 landing op de maan in 1969. Het gehele jaar 2019 worden er bij Space Expo, maar ook op heel veel andere plekken in de wereld, veel activiteiten en exposities georganiseerd rondom dit 50-jarig jubileum."

Uit de krant