Deze week is de laatste zitting van de Noordwijkse gemeenteraad oude stijl. | Foto: WS
Deze week is de laatste zitting van de Noordwijkse gemeenteraad oude stijl. | Foto: WS Foto: Picasa

Raad en college nemen afscheid

Algemeen

Donderdag 13 december wordt daadwerkelijk de laatste raadsvergadering van de huidige gemeenteraad van Noordwijk waarmee een historische periode wordt afgesloten. Deze periode begon met de Gemeentewet van 1851, van de hand van Thorbecke, waarin de samenstelling van een gemeentebestuur werd geregeld.

Het bestuur van Noordwijk bestond vanaf toen uit een gemeenteraad, een college van burgemeester en wethouders en een door de koning benoemde burgemeester. Vooral in de laatste 50 jaar was Noordwijk nogal eens het middelpunt van spraakmakende politiek. Met soms verregaande politieke ruzies en publicaties waar de Noordwijkse burgers niet altijd trots op konden zijn.

Nu staan we aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis. De gemeentelijke herindeling die Noordwijk en Noordwijkerhout bijeen brengen als 'de gemeente Noordwijk', zou het aanzien van de gemeente in de regio snel moeten verbeteren. En daarbij de bestuurlijke daadkracht gaan bevorderen en bovendien kosten gaan besparen. Over dat laatste zijn de meningen nogal verdeeld. Want studies zouden hebben uitgewezen dat er bij fusiegemeenten voornamelijk sprake is van hogere lasten voor de inwoners. In de eerste raadsvergadering in 2019 treedt de nieuw gekozen gemeenteraad aan en zullen ook de waarnemend-burgemeester en de wethouders officieel gaan optreden.


De allerlaatste

Deze week is er de allerlaatste raadsvergadering van de huidige Noordwijkse gemeenteraad. Hierin wordt ook aan de gemeenteraad gevraagd de rechtmatigheid van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 november vast te stellen. Bovendien worden de geloofsbrieven van de nieuw gekozen raadsleden beoordeeld. Dat er toch nog inhoudelijke politieke discussies komen lijkt niet waarschijnlijk. Het zal deze vergadering vooral gaan om de historie en goedgekozen woorden.

De agenda van donderdag 13 december vermeldt als allerlaatste punt, geduid als een bijzonder onderdeel, het afscheid van de gemeenteraad en van de burgemeester. Een laatste plechtigheid in het 'oude Noordwijk', waarbij de belangstelling wel bijzonder groot zal zijn.

Uit de krant