Het College heeft een brief met antwoorden over de bouwtransacties aan de oppositie gestuurd. | Foto: WS
Het College heeft een brief met antwoorden over de bouwtransacties aan de oppositie gestuurd. | Foto: WS Foto: Picasa
update

College antwoordt op vragen over bouwtransacties

Algemeen

> 'Regels zijn niet overtreden bij projecten Sedos en Van Rhijn Bouw'

De fractie van Lijst Salman Noordwijk en die van VVD stelde in de raadsvergadering vragen over de veel besproken brief van De Raad Bouwontwikkeling B.V. Die aandacht vroeg voor de dossiers Rederijkersplein en Offem Zuid. Waarbij het college volgens het schrijven soms de waarheid geweld zou hebben aangedaan.

Het college heeft in een antwoordbrief aan alle vragenstellers over deze spraakmakende kwestie duidelijk willen maken dat alles volgens de regels van transparant en integer bestuur is gegaan. De dossiers waarin het gaat om 'sociale huur', 'aanbestedingsregels', 'collegebevoegdheden' en de 'integriteit' worden door het college als complexe dossiers betiteld. Een eerste belangrijke vraag was waarom er bij de overdracht van de grond aan Sedos niet direct werd afgerekend. Dat zou zijn gebeurd uit het oogpunt van de wijziging van het BTW tarief wat, zo blijkt bij navraag, financieel voordeel opleverde voor de koper.

Dat pas 2 jaar later mocht worden betaald vindt zijn oorzaak in de geschatte doorlooptijd om te komen tot een onherroepelijke bouwvergunning. Volgens het college wordt deze werkwijze weleens meer toegepast. Vragensteller Peter van Bockhove (LSN) zegt hierover dat hij de antwoorden met interesse heeft gelezen en nu nog even afwacht of er door Sedos voor of na Kerstmis betaald gaat worden. Zo niet dan ontstaat er naar zijn mening een nieuwe situatie en is te verwachten dat er dan opnieuw wordt getaxeerd. Omdat de waarde van deze grond inmiddels waarschijnlijk wel zal zijn gestegen.


Huurprijzen

Het college geeft ook een toelichting op de vastgelegde huurprijzen. Die zijn afgesproken op basis van het puntensysteem, een passend tarief voor de woningen waarmee de ontwikkelaar beoogt zijn exploitatie sluitend te krijgen. Het college noemt de bouwkosten voor deze speciale ontwikkeling relatief hoog vanwege o.a. enkele extra voorzieningen voor de bijzondere doelgroep die er gaat wonen.
Het college verzekert de partijen ervan dat, in tegenstelling van wat door de Raad Bouw werd beweerd , de sociale huurcomponent gedurende 10 jaar gegarandeerd is. Met wel een uitzonderingsclausule en dat is de ondenkbare situatie waarin de landelijke liberalisatiegrens gedurende deze 10 jaar naar beneden wordt bijgesteld en onder de onder de grens van € 710,68 komt.


Geldende wetgeving

Het college herinnert de politiek aan de conclusies in het Rekenkamerrapport waarin staat dat de verschillende grondtransacties hebben plaatsgevonden conform het vastgestelde beleid en binnen de daarvoor geldende wetgeving. Dit vindt zijn basis in juridische adviezen van advocatenkantoor Houthoff. Het college zegt nadrukkelijk dat het allemaal past binnen de Woonvisie en de Nieuwe Noordwijkse Woonagenda.
Op de vraag waarom is de gemeenteraad niet op de hoogte gesteld werd over een 'nadere overeenkomst'is het antwoord dat dit een collegebevoegdheid betreft. Maar ook dat de gemeenteraad in januari 2017 het volledige dossier inclusief de nadere overeenkomst ter inzage heeft gekregen. Overigens gebeurde dit niet in de openbaarheid maar wel door het neer te leggen in Raadskamer in het gemeentehuis.


Zes miljoen

Het college zegt over de betaalde 6 miljoen aan van Rhijn Bouw dat dit zijn oorzaak vindt in de nieuwe afspraken die zijn gemaakt nadat in 2015 de overeenkomst met hen werd opengebroken. De openstaande grondprijs plus rente moest nog wel worden betaald plus ook nog eens een compensatie voor het tussentijds opnemen van de verplichting tot 30% sociale woningbouw.
Het college bevestigt dat wethouder Bakker voor zijn aantreden tot een zakelijke verhouding had met Van Rhijn Bouw. Maar ook dat hij dit overigens voor zijn aantreden kenbaar gemaakt. bovendien zouden gesprekken en onderhandelingen gevoerd zijn door de specialisten van Fakton, een extern bureau.

Uit de krant