Mike van Toor verhuisde tactisch naar de rechtsback. | Foto: Johanna Wever

SJC staat met lege handen tegen Hoek

Algemeen

Uiteindelijk leek voor de supporters het allemaal onrechtvaardig. Want op basis van de laatste 20 minuten had SJC volgens hen zeker de overwinning verdiend. Maar de harde waarheid was simpel, er werd tegen het Zeeuwse HSV Hoek zelfs geen gelijkspel behaald.

Het begon voor SJC catastrofaal. De klok wees nauwelijks 2 minuten speeltijd aan toen keeper Hagerty een diep gespeelde bal niet wist te onderscheppen. Simpel voltrok de gretige Zeeuw Fabian Wilson het vonnis: 0-1. De riskante speelwijze die SJC zich eigen aan het maken is, vindt zijn basis in de tegenstander ver van het eigen doel al onder druk te zetten. Coach Dennis de Nooijer van Hoek was daar kennelijk op voorbereid want de Zeeuwen zagen kans om met goed combinatievoetbal het de Noordwijkse verdedigers keer op keer lastig te maken. Vanuit een hoekschop zag SJC toch kans om op gelijke hoogte te komen. Het was verdediger Mike van Toor die raak kon koppen: 1-1.

Zwoegen

De paar honderd aanwezige toeschouwers zagen SJC enorm zwoegen, gaten dichtlopen en pogen om het de balvaardige en vooral ook fysiek grote en sterke tegenstanders het zo moeilijk mogelijk te maken. De vraag rees of dit conditioneel wel op te brengen zou blijven. Maar SJC bleef volharden terwijl de Zeeuwen steeds vaker de risico's aantoonden. In de 28e minuut was het de snelle Constancia die een voorzet mocht afleveren, die door Doesburg werd verzilverd: 1-2.

Maatregelen

Inmiddels had Polak maatregelen genomen en de grote stevige Kapata in het centrum van de verdediging geposteerd waardoor Mike van Toor naar de rechtsback verhuisde. Dat leverde meer kopkracht en fysieke kracht in het centrum van de SJC-verdediging.

Na de thee kon SJC het initiatief wat meer naar zich toe te trekken. Minder de lange halen wat meer de combinatie zorgde voor minder balverlies. Hierbij werd de fysieke kracht van Hoek nog meer duidelijk. De goed leidende scheidsrechter Colin Prooi was bepaald ruimhartig waar het de stevige fysieke duels betrof. Heel consequent liet hij heel veel doorgaan. Dat deed hij echter niet bij een overtreding van Jordy Groot die dus tegen een gele kaart opliep.
Ook in die periode waren er opvallend veel energieverslindende loopacties nodig om Hoek onder druk te houden. SJC kreeg wel wat meer mogelijkheden en een actie gevolgd door een schot van Stef van der Zalm had een beter lot verdient.

Penalty

In de 81e minuut leek het vonnis vanaf 11 meter volledig voltrokken te worden. De wel erg gemakkelijk gegeven penalty werd echter door een voortreffelijke Haggerty gekeerd.
Met de lange en sterke Mark Turk als extra aanvaller en verdediger Kapata ook naast Tom Duindam in de voorste linie maakte Polak zijn bedoelingen duidelijk. Aanvallen en doelpunten forceren.
En de strijdlustige zwart-witten drukten de Zeeuwen in de verdediging en er deden zich een aantal mogelijkheden voor. Kapata dacht zelfs te scoren maar zijn knal plofte in het zijnet. Het laatste fluitsignaal werd door Hoek met grote opluchting ontvangen. Voor SJC restte slechts een onverdiend verlies. De vele complimenten over de inzet wogen niet op tegen de heftige teleurstelling.

Ook trainer Polak sprak over een onverdiend verlies. 'Als we zo blijven spelen dan gaan we echt nog wel punten verzamelen', aldus de Hagenaar. Die punten kunnen mogelijk volgende week wel binnen gehaald worden. Dan moet de ploeg naar Bunschoten om tegen Eemdijk het optimisme van Polak waar te maken.