NZLokaal verrassend de grootste partij [Foto's] | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: Picasa
Foto's Politiek

NZLokaal verrassend de grootste partij

> PUUR is grote verliezer in de strijd met Salman 

Noordwijk en Noordwijkerhout hebben zich uitgesproken over de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad na de fusie. Daarbij zijn toch heel verrassende uitslagen gescoord. Verrassend is op de eerste plaats dat de lokale partij NZLokaal de grootste partij is geworden. Al even verrassend is de afstraffing van PUUR. Alsmede de teleurstellende uitslag voor D66.

Het was in de speciaal ingerichte verkiezingszaal van hotel de Witte Raaf al gauw een volle boel. Politiek betrokkenen en geïnteresseerde burgers werden door gemeentelijke gastvrouwen heel hartelijk verwelkomd. Zij kregen een heerlijk welkomstdrankje en al snel een snackje aangeboden. 
De sfeer was direct al opvallend gemoedelijk en van de grimmige sfeer van de laatste debatavond was nauwelijks meer iets te merken. Politici stonden aanvankelijk in groepjes met de achterban om de mogelijke uitslagen te bespreken. Maar al snel drong men langzaam maar zeker op richting het grote scherm. Daarbij maakten de beide burgemeesters als heuse presenatoren de uitslagen wereldkundig.


Concurrenten 

Al heel snel werd duidelijk dat PUUR en Lijst Salman in Noordwijk elkaars concurrenten waren geweest. Maar ook dat de Noordwijkse oppositiepartijen CDA en VVD zich samen met de Noordwijkerhoutse collega's aan het oprichten waren.
Voor de kleinere partijen D66, Groen Links en PvdA werd het geen opwindende avond. Dat werd het zeker wel voor de lokaal verenigde politici van het Noordwijkerhoutse NZLoklaal. Zij wisten in hun eigen dorp wel heel erg veel stemmen te veroveren. Zoveel dat ze uiteindelijk met niet minder dan 3457 stemmen en 5 zetels als de grote winnaar uit de strijd zouden komen. Daarachter volgden VVD en CDA met respectievelijk 3178 en 3114 stemmen en beiden ook 5 zetels. De Noordwijkse lokale partijen die in een heftige tweestrijd de kiezers hadden willen overtuigen veroverden beiden 4 zetels. PUUR met 3081 stemmen en Lijst Salman met 2860 adhesie betuigingen. 


Gejuich

De uitslag werd die in Noordwijkerhout met gejuich ontvangen. Te meer omdat de grote angst dat hautaine buurman Noordwijk de bovenliggende partij zou blijken, tot machtsmisbruik zou overgaan en de Noordwijkerhoutse belangen naar een tweede plan zou schuiven, met deze uitslag geheel zijn grond mistte. 
'Sjaak van den Berg for president' en 'Noordwijkerhout first', riep een enthousiaste aanhanger. Maar de grote winnaar toonde zich in zijn eerste reactie een realist en een positief denkend politicus. In een voor de Noordwijkse politiek ongekende warme Noordwijkerhoutse sfeer, werd de uitslag uitbundig gevierd. Maar, niet met veel machtsvertoon maar met gepaste aandacht voor iedereen, ook voor de verliezers. 
In een hoekje op het podium vulde een glunderende Sjaak van den Berg de glazen met bruisende champagne en bracht met zijn team een toast uit op de uitslag en op de toekomst van het nieuwe Noordwijk.


Formatie

Toen de uitslagen goed tot de aanwezigen was doorgedrongen leidde dit natuurlijk direct al tot speculaties over formatie van een coalitie met daarbij een nieuw college van burgemeester en wethouders. Een aantal varianten passeerde de revue. Winnaar Sjaak van de Berg met zijn NZLokaal zal nu het voortouw moeten nemen. Wel in samenspraak met de al aangestelde informateur Lies Spruit. 
De burgemeester van Lisse vindt men de meest aangewezen persoon om leiding te geven aan het proces om partijen snel tot elkaar te brengen. Donderdag al is er voor de beoogd fractievoorzitters een eerste ontmoeting met de commissaris van de koning Jaap Smit om over de toekomst te praten en dan met name over de aanstelling van een waarnemend burgemeester. 

De gemeente Noordwijk staat op de drempel van een nieuwe toekomst met een nieuwe gemeenteraad als een eerste zichtbaar resultaat. Met respect voor elkaar zal er nu in gezamenlijkheid met het ambtelijk apparaat, hard gewerkt moeten worden om deze fusie tot een succes te maken.
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>