Deze rotonde moet worden vergroot en mede daarom is er bouwplan voor het naast gelegen perceel ingediend. | Foto: WS
Deze rotonde moet worden vergroot en mede daarom is er bouwplan voor het naast gelegen perceel ingediend. | Foto: WS Foto: Picasa

Bouwplannen aanleiding tot politieke discussie

Algemeen

Vorige week behandelde de politiek de ontwikkeling van bouwplannen. Zoals in het gebied in de hoek tussen Duinweg en Van Panhuysstraat. Kortweg vanaf de Rolly Golf tot aan de voormalige tennishal de Grashoek. In de volksmond en in de officiële stukken de Nes genaamd.

Na een korte discussie ging de gemeenteraad akkoord met het door het college voorgestelde beeldkwaliteitplan en met het ter inzage leggen zodat belanghebbenden kunnen reageren. Het plan is nu nog globaal en bevat een drietal appartementengebouwen van drie lagen plus een zeventiental villa's in een parkachtige omgeving. Gerard Duindam (VVD) merkte op dat enkele Duinwegbewoners nu al protest hadden aangekondigd en adviseerde de hoogbouw te beperken. Ook de verkeersinfrastructuur leverde nog discussie op. Maar wethouder Bakker was vol vertrouwen en zei mogelijk bezwaren eerst maar af te wachten.

Herenweg

Discussie was er ook over een bouwplan aan de Herenweg hoek Beeklaan. Voor het aanleggen van een zogenaamde turborotonde die nodig blijkt na de komst van de wijk Offem Zuid heeft de gemeente de medewerking van de grondeigenaar nodig. Die wil van de nood een deugd maken en het bestaande woonhuis resoluut slopen en ter plekke 3 woningen ontwikkelen. Wiersema (PvdA) protesteerde tegen het verwijderen van de tuin en het realiseren van 3 woningen. 'Het gaat om een mooi stuk groen wat eerst jaren is verwaarloosd en wat beloond wordt met de hoofdprijs. Ja dag'. Maar de politiek deelde zijn visie niet en Van Bockhove merkte op richting Wiersema: 'We slaan door,als je een ander niet gunt dat hij geld verdient aan grond dan moet je in het Oostblok gaan wonen. Uiteindelijk gaf de politiek voorlopig goedkeuring aan de plannen.

Oude Zeeweg

Een heel andere discussie kwam er bovendien over een bouwplan aan de Oude Zeeweg. Daar wil de eigenaar van een zomerhuisje ter plekke een duinvilla ontwikkelen. Enkele omwonenden vrezen dat het heel massaal gaat worden. Door een inspreker zelfs gezegd werd dat er plannen zijn om er een 7 meter hoog gebouw met een 23 meter brede glasgevel te realiseren. Het bleek dat het collegevoorstel geen ruimte geeft om op details van mogelijke plannen in te gaan. Er bleef veel onduidelijk over volume en impact op het duingebied. Wel bevestigde wethouder Bakker dat er vanaf het ter plekke vastgestelde peil 1 laag onder en 1 laag boven de grond mag worden gerealiseerd. Uiteindelijk wilde de commissie hier later, mogelijk in december, nader op terug komen.

Uit de krant