Afbeelding

Nu u nog

Algemeen

Langzaam maar zeker komt het uur van de waarheid dichterbij. Op 22 november zal duidelijk zijn in wiens handen de politieke toekomst van het nieuwe Noordwijk zal worden gelegd. Vallen de kiezers voor de charme van Rosalie Bedeijn? Gunnen zij onze luid roepende lokale helden Dennis Salman en Gerben van Duin opnieuw hun gezamenlijke macht? Of gaat de routine en bekwaamheid van de landelijke partijen, met als leiders de behoudend opererende Theo Alkemade en Dick Gutlich, weer eens een belangrijkere rol spelen. Het woord is aan de kiezers.

Ik vraag me bijna dagelijks af welke keuzes er komen en wat dit voor resultaat oplevert in de nieuwe gemeenteraad. Vooral omdat het nu gaat om 27 zetels, een nieuwe kiesdeler en ook een nieuw getal inzake voorkeurstemmen. Ik pijnig mijn hersens, wroet in mijn ervaringen en leg vooral ook mijn oor te luister. Maar het blijft toch koffiedik. Kijk, wat betreft de keuzes van de Noordwijker heb ik langzamerhand toch wel een duidelijke prognose.
De stemming in het dorp is anders dan viereneenhalf jaar terug. Fusie en hoogbouw zijn geen verkiezingsonderwerpen meer. We doen weer gewoon. Maar ik kan die verdraaide Noordwijkerhouters nog niet goed inschatten. Gaat het daar met NZLokaal net als met VVSB en moet er genoegen worden genomen met een treetje lager? Hebben de bollenboeren toch nog zoveel aanhangers dat de wellustige, godvrezende en Carnaval-aanbiddende CDA-ers gewoon kunnen rekenen op hun trouwe achterban? Waardoor men heer de Jong weer aan een wethouderszetel gaat helpen?

Ik kan het niet inschatten. Zoals ik ook nog niet weet of het politieke huwelijk tussen Marielle Immerzeel, de Noordwijkse met Noordwijkerhoutse roots, en de Noordwijkerhoutse ondernemer Michael van Dormolen, zal leiden tot een 1+1=3. En wat betekenen Noordwijkse helden voor de Noordwijkerhouters?

Ik denk niet dat de leus van PUUR, 'Carnavallen doen we met zijn allen', heel breed zal worden gewaardeerd in Kaninefatenland. Overigens ook niet bij ons. In Noordwijk aan zee is met verbazing en soms met ergernis gereageerd. Terwijl de Noordwijkerhouters wel achter de uitspraak van hun lokale held Sjaak van den Berg zullen gaan staan, die liet weten: 'Met zijn allen? Asjeblieft zeg. Blijven jullie maar lekker in Noordwijk, wij vieren ons eigen feestje wel'.
Een ander punt zijn de persoonlijke campagnes van de diverse liefhebbers van pluche. Waardeert men Mr. Knapp als de bruggenbouwer? Of krijgt de charmante youngster Anouk Plug de steun van haar brede achterban in beide dorpen? Heeft de overgangsituatie van Astrid Warmerdam het beoogde effect?

Ik weet het niet. Ik bepaal het ook niet. Want zoals al gezegd, het woord is aan de kiezers. En dan zit er straks gewoon weer een coalitie. Zitten er gewoon weer wethouders die ons van alles zullen beloven. En waarvan ik nu al zeg: 'eerst zien en dan geloven'. Overigens, ik denk mijn keuze al te hebben gemaakt. Nu u nog.

Uit de krant