Wethouder Bakker: 'Gemeentelijke besluiten die ons allemaal raken en vereisen uiterste zorgvuldigheid.'
Wethouder Bakker: 'Gemeentelijke besluiten die ons allemaal raken en vereisen uiterste zorgvuldigheid.' Foto: Cor de Mooy

Wethouder Bakker reageert op aantijgingen De Raad

Algemeen

In een brief aan de gemeenteraad stelt Paul Brandjes, directeur De Raad Bouwontwikkeling, dat het college, en meer specifiek wethouder Bakker, onoorbaar heeft gehandeld bij bouwprojecten die in ontwikkeling zijn op het Rederijkersplein en in Offem-Zuid. Burgemeester Jan Rijpstra heeft in een reactie aangegeven dat deze aantijgingen nergens op zijn gebaseerd. Rijpstra benadrukte dat in een interview in een regionale krant: "De integriteit van het college en de ambtenaren worden in twijfel getrokken en dat neem ik heel zwaar op."

Bakker laat over de brief het volgende weten:
"Er wordt bij elke transactie en overeenkomst die de gemeente sluit met marktpartijen uiterst zorgvuldig geopereerd en gecontroleerd. Een bewijs hiervoor is onder meer een rapport van de onafhankelijke Rekenkamer van maart 2018 die op verzoek van het CDA een aantal transacties op rechtmatigheid heeft onderzocht.

De uitkomst is dat alle zes onderzochte transacties conform het beleid van de gemeente Noordwijk hebben plaatsgevonden en niet in strijd zijn met wettelijke regelgeving. Twee van de onderzochte transacties zijn Offem-Zuid (mee ingestemd door de gemeenteraad in april 2016) en Rederijkersplein (is uitvoering van een raadsbesluit van maart 2010). Zo is de overeenkomst tussen de gemeente en Sedos met betrekking tot het Rederijkersplein, naast interne toetsing door eigen juristen, tweemaal door externe juristen gecheckt."

"Grondprijzen zijn gebaseerd op onze grondprijzenbrief. Onderhandelingen over de grondprijs gebeurt zo nodig door externe bureaus. Ook de uitkomst van grondonderhandelingen laten we extern controleren. Zodat er geen sprake kan zijn van onjuiste uitgaven die inwoners onnodig geld kosten. Dit past bij de manier van werken van onze ambtenaren. Check, dubbel check en als ook maar enigszins nuttig en nodig is triple check. Dat is de standaardprocedure die nodig is omdat het bij veel transacties gaat om complexe situaties. Situaties waarbij vaak grote belangen spelen. Financieel en maatschappelijk. Gemeentelijke besluiten die ons allemaal raken en die dus in het belang zijn van alle inwoners vereisen uiterste zorgvuldigheid."

De lasterlijke aantijgingen zijn voor Bakker geen reden om juridische stappen te ondernemen. "Als wethouder weet je dat je 'de kop van jut' kunt zijn. Zeker met de portefeuille Ruimtelijke Ontwikkeling. Daar spelen vaak grote en financiële belangen. Als je daar niet mee om kunt gaan moet je direct stoppen. Natuurlijk zijn er grenzen. Het allerbelangrijkste is dat inwoners moeten kunnen vertrouwen op een eerlijke en transparante afweging van alle, soms ook tegenstrijdige belangen. Dat je in zo'n proces niet iedereen tevreden kunt stellen is helaas een feit."

Uit de krant