Wandelroute Veldzicht langs duinen, bollenvelden en weilanden | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl

Wandelroute Veldzicht langs duinen, bollenvelden en weilanden

In november wordt de Wandelroute Veldzicht geopend. Dit is een nieuwe route in het Wandelnetwerk Bollenstreek, die Streekmuseum Veldzicht verbindt met zorgpark Willem van den Bergh. De route gaat dwars door het agrarisch gebied ten zuiden van Noordwijk en voert langs duinen, bollen-velden en weilanden.

Deze nieuwe route maakt deel uit van het Wandelnetwerk Bollenstreek, dat de komende jaren wordt uit-gebreid met een serie nieuwe routes en ommetjes. De Wandelroute Veldzicht is daarvan de eerste.

De wandelroute start bij streekmuseum Veldzicht en loopt dwars door het Vinkeveld naar de voet van de hoge Coepelduynen. Bij Het Laantje gaat de route het zorgpark Willem van den Bergh op; daar kom je langs de Duintuin, manege, kinderboerderij, trimbaan en speeltuin. Vervolgens loopt de route via het wandelpad tussen de Zwarteweg en de Herenweg langs De Klei, het mondingsgebied van de Oude Rijn. Via de weilanden en bollenvelden aan de Achterweg komt je weer terug bij Veldzicht. Het is ook mogelijk de route in een andere volgorde te lopen of aan te haken op andere knooppunten in het netwerk.

Knooppunten Wandelnetwerk
Kenmerk van het Wandelnetwerk Bollenstreek is dat er geen nieuwe paden worden aangelegd, maar dat bestaande paden door knooppunten met elkaar zijn verbonden. Informatiepanelen, knooppuntpalen en pijltjes wijzen de wandelaars de weg. 
Al wandelend beleef je het landschap en leer je de Duin- en Bollenstreek beter kennen. Daarom is bij de Wandelroute Veldzicht een folder gemaakt, waarin informatie staat over het landschap en de plekken waar je langs komt. De folder is gratis verkrijgbaar bij Streekmuseum Veldzicht, de VVV's en de gemeen-tehuizen. 

Onverharde paden
De route voert ook over een aantal onverharde paden. Zo loop je dwars door de graskwekerij van Van Rijn en langs de bollenvelden van Pennings in het Vinkeveld. Bij de Achterweg zie je de blaarkopkoeien grazen. Met de betrokken agrariërs zijn afspraken gemaakt over het toelaten van wandelaars op hun land. Honden zijn op deze boerenlandpaden niet toegestaan. 
De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond heeft de contracten met de agrariërs geregeld en was ook verantwoordelijk voor de uitvoering en markering van de route in het landschap. Net als de andere routes in het Wandelnetwerk Bollenstreek wordt de route gecontroleerd door vrijwilligers.

De Wandelroute is tot stand gekomen onder het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek, dat de identiteit, beleving en natuur in het gebied wil versterken. De samenwerkende Bollenstreek-gemeenten hebben de wandelroute mogelijk gemaakt met bijdragen van regio Holland Rijnland, de provincie Zuid-Holland en gemeente Noordwijk.
De wandelroute wordt op 13 november geopend door Marie-José Fles, wethouder van de gemeente Noordwijk, en Martijn Bilars, wethouder van de gemeente Noordwijkerhout en in de regio verantwoordelijk voor het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. 

De routekaart van het Wandelnetwerk Bollenstreek is gratis verkrijgbaar bij de VVV's en gemeentehuizen in de Bollenstreek. De kaart is ook te vinden op www.bollenstreek.info/wandelen en www.anlvgeestgrond.nl
Alle routes staan bovendien op www.wandelen123.nl 
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>