V.v. Noordwijk heeft gezonde kantine

Algemeen

Voorzitter Leo Kruithof van V.v. Noordwijk spreekt heel veel kinderen en hun ouders toe in de voetbalkantine. "Voetballen is gezond. Maar niet alleen sporten is gezond, ook gezond eten is belangrijk". Hij vroeg de kinderen wat ze zoal hadden besteld bij de bar na afloop van hun wedstrijd. "Tosti, snoep en chips", luidde het antwoord. "De tosti's zijn prima, nl. van bruin brood", aldus Kruithof.

Door Ina Verblaauw

Willem Devilee van Horesca Horecavo geeft voorlichting en begeleiding door heel Nederland aan sportkantines. "Het aanbod van de sportkantines willen we gezonder maken. Dat roept in eerste instantie weerstand op. Het huidige aanbod aan snacks blijft; het assortiment wordt uitgebreid met gezondere producten".

Sportwethouder Gerben van Duin roemde de kantine van de V.v. Noordwijk. "Jullie hebben de beste gezonde kantine van Nederland". Hij attendeerde de kinderen en de ouders op het bord aan de achterwand van de bar. Daarop staat wat er verkrijgbaar is. "Bij sommige producten staat een duim omhoog. Dat betekent dat het best wel oke is om dat te kopen". Het gaat hierbij om snoep met 50% minder suiker of chips met 35% minder vet. "En een glas water drinken als je dorst hebt: daar is helemaal niets mis mee", aldus Van Duin.

Miranda Oedzes overhandigde namens Team Fit het zilveren certificaat van de gezonde sportkantine. Uniek, want Noordwijk is landelijk de eerste sportclub die dit certificaat ontvangt. Na afloop deelde Oedzes een smakelijk hapje uit aan iedereen. Een satéprikker met ananas, meloen, druiven, peer en aardbei. Lekker zoet en toch gezond.

Uit de krant