Theo Alkemade vond voor zijn motie van afkeur over het Gat van Palace slechts steun bij de VVD. | Foto: Wim Siemerink
Theo Alkemade vond voor zijn motie van afkeur over het Gat van Palace slechts steun bij de VVD. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Motie Theo Alkemade over Gat van Palace

Algemeen

Deze week reageerde wethouder Bakker via de pers op de in de raadsvergadering niet aangenomen motie van afkeur met: 'Ach, het is verkiezingstijd'. Een opmerking welke bij de indiener van de motie Theo Alkemade(CDA) verkeerd is gevallen. Zoals Alkemade ook het optreden van de burgemeester hekelde omdat die suggereerde dat Alkemade niet zorgvuldig genoeg zijn afweging zou hebben gemaakt.

Door Wim Siemerink

Deze week reageerde Alkemade op de uitlating van wethouder Bakker. Hij ontkende een combinatie met de verkiezingscampagne, maar zei dat hij zich als controlerend volksvertegenwoordiger wilde opstellen en liet officieel weten: 'Ik heb aan de hand van het Hofmmann-rapport moeten concluderen dat de feiten anders liggen dan door de wethouder tijdens de raadsvergadering van 13 september is verklaard. Ik constateer dat er een jaar geen actie is ondernomen, terwijl dit wel kon en dat de afwijkingen in het plan zeewaardig tussen Palaceplein en Hotels van Oranje niet gemeld zijn, terwijl dat wel bekend was. Als controlerend raadslid keur ik dit af'. Tot zover Alkemade.

Het gaat dus nog steeds om de gemaakte fouten bij onder andere het Gat van Palace. Fouten die bij tal van Noordwijkers vragen opriepen waarbij de integriteit van politici nadrukkelijk ter sprake kwam. Fouten die door ambtenaren al werden geconstateerd in een rapportage op 9 april 2015. Per e-mail gestuurd naar bureau Kuiper Compagnons met als afzender de toenmalige Noordwijkse projectcoördinator Bestemmingsplannen. Hierin nadrukkelijk melding van de constatering van fouten op een aantal plekken op de K.W. Boulevard. Van deze constatering werd aan de raad geen melding gedaan en er werd door de verantwoordelijk wethouder geen actie ondernomen. Die actie kwam pas in maart 2016, nadat de VVD bij monde van Paul Taverne de in de betreffende e-mail genoemde fouten ook constateerde. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebrek aan kennis en kunde bij ambtenaren en politici hier debet aan waren en de beschuldigingen dat hier mogelijk niet integer zou zijn gehandeld konden door een speciaal ingehuurd recherchebureau niet worden bewezen.

In de raadsvergadering van september verklaarde wethouder Bakker dat hij direct nadat de fouten werden ontdekt actie had ondernomen. Alkemade maakte duidelijk dat dit niet het geval is, waarop de gewraakte motie van afkeur door het CDA werd ingediend, maar niet de steun van de coalitie kreeg.

Uit de krant