De belangstelling van politiek gebonden inwoners voor het Lagerhuisdebat was opvallend groot. | Foto: Wim Siemerink
De belangstelling van politiek gebonden inwoners voor het Lagerhuisdebat was opvallend groot. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Lagerhuisdebat levert nauwelijks nieuwe inzichten op

Algemeen

'Om jou als inwoner van Noordwijk of Noordwijkerhout te helpen bij het maken van een gefundeerde keuze organiseert Bibliotheek Bollenstreek een Lagerhuis'. Dat was de sympathieke motivering van 'de Bieb' om de bevolking te bewegen zich te mengen in het politieke debat. In de Noordwijkse bibliotheek stond de koffie klaar en werden de belangstellenden heel hartelijk ontvangen. Alles was er klaar voor om er een zinvolle avond van te maken liet directeur Portengen in zijn welkomstwoord weten.

De inwoners zouden de gelegenheid moeten krijgen aan de politiek te laten weten wat zij wel en niet belangrijk vinden. De belangstelling hiervoor leek bij aanvang groot en de beschikbare stoelen in de vergaderzaal van de bibliotheek werden meer dan bezet. Een korte inventarisatie maakte echter duidelijk dat het voornamelijk mensen betrof die een plek bezetten op een van de kandidatenlijsten van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het werd dus feitelijk een politiek debat tussen de diverse partijen onderling. Zodat het 'Jou als inwoner te helpen een gefundeerde keuze te maken' in de praktijk nauwelijks van betekenis was, omdat je mag aannemen dat als je op een lijst wilt staan, je ook de politieke standpunten van die partij huldigt en verdedigt.

De organiserende bibliotheek verdient hulde, maar werd door het opvallende optreden van de politiek eigenlijk tekort gedaan. De niet gebonden inwoner kwam nauwelijks aan het woord. De opzet om mensen voor of tegen bepaalde politieke stellingen te laten kiezen zorgde soms voor een verrassende verdeling. Zo bleek heel onverwacht een behoorlijke meerderheid het bouwen in Bronsgeest helemaal niet te waarderen. Aangedragen alternatieven waren hoogbouw, verdikking in de dorpskernen en het verder bebouwen van het middengebied met sociale woningbouw.

Diverse kandidaten roerden zich opvallend, maar lijsttrekkers en huidige wethouders roerden zich het meest. Een Noordwijkse fluisterde hardop: 'Het lijkt wel een strijd om wethouderszetels'. Een ander: 'Naar mijn argumenten over parkeren en arbeidsmigranten werd niet eens geluisterd'.

De conclusie mag zijn dat de goed georganiseerde avond met goed gekozen stellingen, voor de aanwezige zwevende kiezers slechts heel weinig nieuwe info heeft opgeleverd.

Uit de krant