Jordy Groot in actie. | Foto: Johanna Wever
Jordy Groot in actie. | Foto: Johanna Wever

SJC kan FC Groningen niet de baas

Algemeen

De wedstrijd tegen Jong FC Groningen werd aanvankelijk gezien als een mogelijkheid voor SJC om resultaat te boeken. Maar toen het wedstrijdformulier op tafel kwam met daarop maar liefst 5 Groninger eerste elftalspelers bleek dat dit een moeilijke opgaaf zou worden.

SJC begon zaterdagavond in een verrassende opstelling. Stef van der Zalm en Tom Broekhuizen ontbraken wegens blessures en Tracy Kapata begon op de bank omdat hij een training had gemist. En ook aanvaller el Baouchi ontbrak. Met een geïmproviseerde verdediging moest SJC aan de zware klus gaan beginnen. Zwaar ,omdat de eredivisie stil lag wegens de interland tegen Duitsland. Trainer Alfons Arts de mogelijkheid dus benutte om die vijf 1e elftalspelers het veld in te sturen. Daaronder zelfs Mateo Cassierra, de van Ajax gehuurde miljoenenaankoop. De einduitslag even latend voor wat hij werd het voor de vele toeschouwers best een leuke voetbalavond. De neutrale toeschouwer zag superieur voetballende beloftes van FC Groningen een terechte overwinning behalen.


Onder druk

Na het beginsignaal namen de Groningers direct het initiatief. SJC werd onder druk gezet en kon slechts proberen de tegenstanders ver van de 16 te houden. Dat leidde tot pittige duels waarin de professionele routine het vaak won van de onervarenheid. Bovendien bleek de scheidsrechter nogal laconiek om te gaan met de Groninger strijdwijze. Mike van Toor en Tom Duindam moesten direct al ervaren dat zij van de scheidsrechter weinig mededogen hoefden te verwachten. Onbestrafte overtredingen met voor beiden blessurebehandelingen als gevolg. Het leek een beetje op met 2 maten meten toen Jordy Groot voor zo'n overtreding plots wel een gele kaart zag voor geschoteld.

Natuurlijk was Groningen de bovenliggende ploeg. SJC bleef ver teruggetrokken de bal tegen houden. In de Groningse aanvalsdrift was Mateo Cassierra een plaag voor het debuterende centrale verdedigingsduo .Maar aanvankelijk deden die het heel behoorlijk en kwamen er nauwelijks echte scoringsmogelijkheden. Pas na 32 minuten was er een eerste schot recht op doel van Kevin Schelvis. En niet veel later een gevaarlijk uitziende kopbal die net naast verdween.


Gelijkmaker

Toen kwam er een korte periode waarin SJC zich wat onder druk vandaan wist te spelen. Op links opereerde Dario Lovecchio die niet schroomde om met zijn directe tegenstander het duel aan te gaan. Een keertje poorten kwam hem zelfs op een open doekje te staan en zijn voorzetten vielen een paar keer vervaarlijk in het Groninger strafschopgebied. Maar algauw moest SJC weer terug en na 38 minuten keihard werken moest SJC de 1e tegengoal incasseren . Toen al vreesden de supporters van SJC een grote nederlaag maar tot grote vreugde was er plots de gelijkmaker. Vrijeschoppenspecialist Jordy Groot bracht na een overtreding de bal in de zestien. Bij de ontstane schermutseling viel de bal voor de gretige Tom Duindam die attent reageerde: 1-1.

SJC begon hierna hoopvol aan de 2e helft. Maar al gauw werd duidelijk dat zelfs een gelijke stand niet haalbaar was. De Groningse balvaardigheid en de indrukwekkende handelingsnelheid zorgden voor een groot overwicht. En met enige regelmaat vielen de doelpunten. De uiteindelijke 1-5 uitslag was geheel terecht. Maar supporters vroegen zich wel af of SJC niet de dupe werd van oneerlijk KNVB-beleid.

Zaterdag is er voor SJC de wedstrijd tegen Stedoco. De ploeg staat bekend als een stugge ploeg met veel kwaliteit. SJC zal opnieuw strijd en passie als wapens zal moeten inzetten om een redelijk resultaat af te dwingen.

Uit de krant