De finalisten, van links naar rechts: Ria Vink, Ton van den Burg, Henri de Jong en Joke Brouwer. | Foto: Ina Verblaauw
De finalisten, van links naar rechts: Ria Vink, Ton van den Burg, Henri de Jong en Joke Brouwer. | Foto: Ina Verblaauw

Joke Brouwer door naar volgende ronde Maestro

Algemeen

In navolging op het populaire televisieprogramma, organiseerde Muziekvereniging Harpe Davids uit Noordwijkerhout zaterdag 13 september een avond waarbij acht prominenten uit beide gemeente het opnamen tegen en met elkaar om het orkest te dirigeren. Noordwijk en Noordwijkerhout hadden ieder een politicus, ondernemer, kunstenaar en de Prins Carnaval afgevaardigd. De deskundige jury bestond uit Herma van Piekeren, Carin Meijland en Peter van den Berg. De avond vond plaats in de St. Jeroenskerk.

Door Ina Verblaauw

De uitgevoerde muziekstukken waren vooraf door de jury gekozen en aan de deelnemers bij loting toegewezen. Luchtig en makkelijk in het gehoor liggend en uiteenlopend van Queen, The Beatles en André Hazes. Eén ding hadden alle deelnemers gemeen: ze waren stikzenuwachtig.

Ademnood

De Noordwijkse Prins Carnaval Arnold Geerlings gaf een fors tempo aan bij zijn 'Let's twist again' van Chubby Checker, zodanig dat de blazers uit het orkest na afloop in grote ademnood verkeerden. Fotograaf Els Bax, strak in het pak, gaf louter de maat aan, maar het orkest sleepte haar er doorheen. Burgemeester Jan Rijpstra verklaarde achteraf dat hij toch liever zingt dan dirigeert.

Bij taxiondernemer Joke Brouwer spatte het plezier en het enthousiasme er vanaf. Zij ging als enige Noordwijkse door naar de volgende ronde samen met de Noordwijkerhouters Ria Vink, Ton van den Burg en Henri de Jong.

Achterban

De avond werd op vlotte wijze aan elkaar gepraat door Ard Zandbergen en Sjaak van der Berg van omroep BO en werd telkens een kort filmpje van elke deelnemer getoond. Opmerkelijk voor deze thuiswedstrijd van Noordwijk dat er slechts een handjevol fans waren en Noordwijkerhout een hele grote achterban had meegenomen. Zo werd een klein beetje cultuurverschil zichtbaar.

De volgende ronde met de vier overgebleven maestro's is op zaterdag 3 november in de Duinpan in De Zilk.

De finale vindt plaats tijdens het Nieuwjaarsconcert in de St Jozefkerk in Noordwijkerhout op zaterdag 12 januari. De beide avonden beginnen om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Uit de krant