Van links naar rechts: wethouder Barnhoorn, Enrico Hazenoot (NRB) Cees Rodenburg (ZVN) Ria van Rhijn-Mesker (ZVN). | Foto: Ina Verblaauw
Van links naar rechts: wethouder Barnhoorn, Enrico Hazenoot (NRB) Cees Rodenburg (ZVN) Ria van Rhijn-Mesker (ZVN). | Foto: Ina Verblaauw

Redders en zeezeilers tekenen samenwerking

Algemeen

Op 9 oktober vond de ondertekening plaats van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Zeilvereniging Noordwijk, de Noordwijkse Reddingsbrigade en de gemeente Noordwijk. Het startsein voor twee nieuwe clubgebouwen, centraal gelegen op het strand van Noordwijk. In het clubgebouw van de ZVN haalde wethouder Pieter Jan Barnhoorn de periode aan die voorafging aan deze ondertekening.

Door Ina Verblaauw

In 2013 kwamen gesprekken op gang over een nieuwe locatie van de NRB. Het pand aan de Bosweg was verouderd en de KNMR had buurman´s ruimte nodig. Gekeken werd naar een locatie in het midden van de beide boulevards, zodat de snelle inzetbaarheid op het brede strand optimaal kon worden gerealiseerd. Het Hoogheemraadschap had ook nog een paar eisen, waaraan diende te worden voldaan. Uiteindelijk kwam medio 2015 een gesprek tot stand met de ZVN, wat resulteerde in een positief resultaat. Een bebouwing voor beide verenigingen.

"Wat nu volgt is een strak plan", aldus Barnhoorn. De aanbesteding start in januari 2019. Per maart van dat jaar zal de bouw worden gegund aan één van de inschrijvingen. Na de zomer van 2019 wordt gestart met de bouw met een verwachtte oplevering in maart 2020.

Architect Van Manen ontwierp een plan voor beide clubhuizen met een vloeroppervlakte van ca. 1.000 m2 in twee verdiepingen, zodanig dat beide verenigingen de eigen identiteit kunnen behouden.

De gemeente Noordwijk is opdrachtgever en de onderverdeling van het gebouw wordt gesplitst. Een kwart van het gebouw komt in eigendom van de ZVN, een kwart wordt om niet in bruikleen gegeven aan de ZVN en de helft van het gebouw blijft eigendom van de gemeente Noordwijk en wordt om niet in bruikleen gegeven aan de NRB zodat de veiligheidstaken van de NRB op het strand gewaarborgd blijft. Aan beide verenigingen wordt een zogenaamde social return gevraagd: taken voor de gemeenschap. Hierbij te denken aan lessen aan kinderen met betrekking tot muizwemmen en zeillessen.
De verwachting is dat in maart 2020 de opening van beide clubgebouwen zal plaatsvinden.

Uit de krant