De kinderen eten van hun prutje terwijl ze luisteren naar Pieter Koolwijk. | Foto: Ina Verblaauw
De kinderen eten van hun prutje terwijl ze luisteren naar Pieter Koolwijk. | Foto: Ina Verblaauw

Kinderboekenweek 2018 start op De Schapendel

Algemeen

Woensdag 3 oktober was de opening van de Kinderboekenweek 2018. De hele dag stond vol van de activiteiten. ´s Ochtends was Daphne Louter te gast bij Boekhandel van der Meer om te vertellen over het prachtige prentenboek Kijk, Konijnen. De kinderen in de leeftijd tot 4 jaar genoten hier zichtbaar van.

Door Ina Verblaauw

De Kinderboekenweek werd officieel geopend op basisschool De Schapendel. Directeur Evelijn Sanders was er trots op dat het feest op De Schapendel werd gehouden "en we hebben er met elkaar heel hard aan gewerkt".

Nadine Mussert vroeg de kinderen daarvoor een heel hard applaus. Vervolgens stelde ze aan wethouder Marie-Jose Fles de vraag of zij Vriend van het Lezen zou willen worden. Fles antwoordde met een volmondig "Ja, ik wil".

Vriendschap

Daarna ging de wethouder kort in op het thema van dit jaar: Vriendschap en het motto: Kom erbij! "Iedereen heeft vrienden en zorg ervoor dat je veel vrienden hebt". Na het zingen en dansen van het liedje Kom erbij van Kinderen voor Kinderen, was het boekenfeest officieel geopend.

Maar liefst acht auteurs van kinderboeken waren aanwezig om ieder in een klas te vertellen en vragen te beantwoorden over het door hen geschreven boek. Daarnaast werden er twee workshops gegeven: één was een ukelele-les en één over het maken van een monsterboekenlegger. De bibliotheek was vertegenwoordigd met een green screen, waarvoor de kinderen met hun favoriete boek werden gefotografeerd. Tussendoor konden boeken worden gekocht en uiteraard voorzien van een tekst en handtekening van de schrijver.

Daarmee was de dag nog niet ten einde. Om 17.00 uur was in de boekhandel een kinderdiner georganiseerd. Op het menu stond: "Prutje", geïnspireerd op het gelijknamige boek van Pieter Koolwijk. Terwijl de kinderen genoten van hun maal bestaande uit een prutje met rijst, pasta, aardappels of Vega, vertelde Koolwijk geamuseerd over zijn boek. Op de vraag van Nadine Mussert over wat een prutje is, kwamen de meest onsmakelijke definities naar voren. Het prutje dat de kinderen voorgeschoteld kregen, was daarentegen bijzonder smakelijk, getuige het feit dat de kinderen een tweede ronde niet voorbij lieten gaan.

De Kinderboekenweek duurt nog tot en met zondag 14 oktober, met activiteiten in boekhandel en bibliotheek.

Uit de krant