Rijpstra: 'Wie mij opvolgt is een vraag waar ook ik nog geen antwoord op heb.' | Foto: Archief
Rijpstra: 'Wie mij opvolgt is een vraag waar ook ik nog geen antwoord op heb.' | Foto: Archief Foto: Wim Siemerink

Wie wordt de nieuwe burgervader?

Algemeen

Voor veel Noordwijkers is het samenstellen van een nieuw gemeentebestuur iets wat ergens ver van hen gebeurt. Met het aanstellen van een burgemeester ligt dit compleet anders. Menigeen vraagt nu al nieuwsgierig: 'Wie wordt er straks onze burgemeester?'

Ook de lokale politiek is voor bewoners toch 'een ver van mijn bed show'. 'Een Vandaag' publiceerde dat 52% van de bevolking geen enkel gemeenteraadslid bij naam weet te noemen. Een ander cijfer is dat slechts 1 op de 5 bewoners echt interesse toont voor lokale politiek. En 10% zou wel eens een raadsvergadering bijwonen maar dan enkel als belanghebbende bij het te bespreken onderwerp. Politieke vergaderingen worden beoordeeld als 'saai', 'stroperig' en 'bureaucratisch'.


Burgervader

Het benoemen van een burgemeester kan rekenen op veel meer interesse van bewoners. Een deel van hen ziet de noodzaak van een politiek neutrale voorzitter van de gemeenteraad. Een ander deel noemt 'een echte burgervader' als het meest wenselijke. Bij een gemeentelijke fusie zoals nu in Noordwijk is de vraag: 'hoe nu verder met de burgemeester?' Vanuit de provincie krijgen wij het formele antwoord. Bij een herindeling worden de bestaande burgemeesters met ingang van de fusiedatum ontslagen en wordt er door de Commissaris van de Koning een waarnemer aangesteld.

Commissaris Jaap Smit gaat direct na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november in gesprek met de beoogde fractievoorzitters van de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Noordwijk. Hij draagt dan al een waarnemer voor die daarna kennis maakt met de fractievoorzitters. In overleg komt men tot de keuze. Waarna er de benoeming door de CvdK volgt.


Solliciteren

Dan start er direct de selectie en benoeming van een nieuwe burgemeester. Deze duurt meestal ruim 4 maanden. Waarin in overleg met de gemeenteraad een profiel wordt opgesteld en er een vacature wordt geopend door de minister van Binnenlandse zaken. Daarop kunnen geïnteresseerde kandidaten solliciteren. Het is de CvdK die hierna een hoofdrol vervult in de selectie. Hij overlegt met de gemeenteraad die met een aanbeveling komt. De beoogde kandidaat spreekt met de minister van BZK en daarna is het de Koning die de nieuwe burgemeester in zijn ambt benoemt. Tot slot beëdigt de CvdK de kersverse burgemeester in de gemeente.

Ook de wethouders van de op te heffen gemeenten treden op de datum van herindeling af. Op dat moment maken zij wel aanspraak op sociale vergoedingen. De nieuwe gemeente neemt hierbij dan alle rechten en plichten over. Dit betekent onder meer het betalen van een uitkering aan deze wethouders. Bovendien dient de nieuwe gemeente ook voor de pensioenverplichtingen van deze wethouders een voorziening te treffen.


Nog geen antwoord

Intussen blijft de vraag, wie er straks de nieuwe burgemeester wordt, nog onbeantwoord. Aanvankelijk gaf burgemeester Rijpstra aan dat hij graag nog een aantal jaren in Noordwijk actief wilde zijn. Inmiddels nadert de fusie snel en kunnen wij de burgemeester vragen hoe het nu precies zit.

Rijpstra: 'ik ben in ieder geval tot 1 januari de burgemeester van Noordwijk. Per 1 januari wordt er een waarnemer benoemd. Waarna er nog in 2019 een kroonbenoemde burgemeester zal worden beëdigd. Wie dat zal zijn is een vraag waar ook ik nog geen antwoord op heb.'

Uit de krant