Vreugde bij de spelers Emiel Wendt, Braynan Brocker, Roy Rondeltrap, Rob Overvliet, Tjeerd Westdijk en Sabir Achefay. | Foto: ORangePictures
Vreugde bij de spelers Emiel Wendt, Braynan Brocker, Roy Rondeltrap, Rob Overvliet, Tjeerd Westdijk en Sabir Achefay. | Foto: ORangePictures Foto: Kees Kuijt

V.v. Noordwijk verslaat Sparta en bekert verder

Algemeen

Trots als een pauw, dat was trainer Kees Zethof na afloop van de bekerwedstrijd tegen het Rotterdamse Sparta. Want Noordwijk had kans gezien om de ploeg van trainer Henk Fräser uit het toernooi te stoten. Bovendien op een wijze die heel veel respect verdiend. De perfecte combinatie van gedegen voetbal, uitgekiende tactiek en heel veel inzet.

Op een sfeervolle Duinwetering begon Noordwijk natuurlijk als de underdog. En aanvankelijk was Sparta de betere ploeg. De combinaties liepen sneller, de balvaardigheid was beter en in de duels oogden de Spartanen steviger. Maar een maal in de buurt van de 16 liep het allemaal vast op de door een uitblinkende Overvliet geleide verdediging. De Noordwijk-aanhang werd al snel getrakteerd op een verrassende actie van Thomas Reynaers. Zijn splijtende steekpass werd in de diepte, door wie anders dan Denzel James, perfect opgepikt. De razendsnelle James gaf Spartakeeper Kortsmit geen schijn van kans: 1-0.

Coach Fräser kon direct aan de bak en vanaf de kant instrueerde hij zijn mannen om de druk op te voeren en sneller te combineren. Noordwijk kroop wat meer in de schulp. Na bijna een half uur had Sparta de achterstand dan ook omgebogen in een voorsprong. Het was de slimme en ook al snelle Harroui die Rondeltap 2 keer het nakijken gaf: 1-2. De Spartanen oogden tevreden en namen iets gas terug. Leken nog wel te scoren maar de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Zodat Noordwijk met een 1-2 achterstand kon gaan rusten.


Gelijkmaker

In de rust zou Zethof hebben gezegd dat de gelijkmaker niet te snel moest worden gemaakt. Om daarmee Sparta eerst in slaap te sussen waarna Noordwijk genadeloos toe moest slaan. Waar of niet waar, maar Noordwijk werkte in die tweede helft wel dit scenario af.
Het was Raies Roshanali die na ruim 5 minuten, in de ogen van Zethof mogelijk te snel ,voor de gelijkmaker zorgde. De Noordwijk supporters voelde dat er wat te halen viel en roerden zich luid.
Maar de gelijke stand leek Sparta aanvankelijk niet te verontrusten. Ogenschijnlijk geduldig pakte de Rotterdammers de strijd weer op.


Alles op alles

Een half uur lang ging het over en weer. Een periode waarin Noordwijk alles op alles moest zetten. Waarbij zowel Reynaers als Wendt tegen geel opliepen.
Sparta leek de winnende treffer te gaan maken maar Rondeltap kon de bal nog net over tikken.
Die winnende treffer kwam met nog 9 minuten te gaan wel maar aan de andere kant. Het was Achefay die Sparta in diep rouw dompelde door 3-2 te scoren nadat de razendsnelle James de Spartanen eruit liep en een perfecte voorzet afleverde.


Grote schrik

Natuurlijk kwam er nog wel een Sparta-storm in het Noordwijkse strafschopgebied. Westdijk moest ver terug en haalde een bal van de lijn. In een allerlaatste poging kwam de mee opgekomen keeper Kortsmit toch nog dicht bij de gelijkmaker. Vanuit een corner kopte hij tot grote schrik, keihard op de lat.

Hierna klonk het laatste fluitsignaal en kon aan de Duinwetering het feest losbarsten. Noordwijk lijkt onoverwinnelijk en lonkt nadrukkelijk naar de tweede divisie. Zoals inmiddels bekend is moet Noordwijk in de volgende ronde van het bekertoernooi, in Enschede afrekenen met het grote FC Twente.

Uit de krant