Afbeelding

Examen

Algemeen

Een mooie plek met volop zonneschijn en een weekje afgezonderd van de Noordwijkse gebeurtenissen. Even geen PC, even geen deadline en, dacht ik, even geen gepieker over de wekelijkse column. Maar in deze tijd met Facebook, Twitter, tablet en mobiele telefoon blijkt dat niet meer dan ijdele hoop.

De Noordwijkse gebeurtenissen werden mij simpelweg via de genoemde wegen door de strot geduwd. Dat men mij op de hoogte bracht van de winst van zowel V.v. Noordwijk als SJC kon ik nog wel waarderen. Maar al ras kwam ook de tip binnen: 'in de raadsvergadering is een formele blunder gemaakt'. Dat maakte mij wel nieuwsgierig en dus benutte ik toch maar de mogelijkheid om de beschikbare geluidsband van onze raadsvergadering in zijn geheel af te luisteren. Bepaald geen pretje, dat kan ik u verzekeren. Ik zal dan ook nooit iemand aanraden dat ook eens te doen. Maar uiteindelijk bracht het mij wel bij het punt van aandacht: een motie van wantrouwen tegen een wethouder. Een ernstig middel om bestuurders tot opstappen te dwingen. Dan mag je verwachten dat juist de formele afhandeling met veel zorg is omgeven.
Maar wat bleek? Geen van de aanwezige politici en zelfs niet de ambtelijke ondersteuning, maakte de voorzitter attent op de regel dat er een geheime schriftelijke stemming moest worden gehouden. Dan mag je spreken van een blunder, zou ik denken. Geheel passend bij de verdediging van de betreffende wethouder die over de aan zijn adres gerichte verwijten opmerkte: 'Het spijt me dat er fouten zijn gemaakt. Dat mag niet, maar het zal straks opnieuw gebeuren'.
De verantwoordelijke ambtenaar verschoonde zich met een andere uitleg maar die kan ik niet volgen. Ik weet natuurlijk wel dat het eenmaal zo gaat in de dorpspolitiek. Uiteindelijk zijn raadsleden slechts goedwillende amateurs, die tegen een zeer geringe vergoeding heel erg belangrijke controles moeten uitvoeren. Om te waken over de juiste besteding van gemeenschapsgelden en ook om andere belangen van inwoners op de juiste waarde te schatten. Het is dus een soort vrijwilligerswerk. Maar het is ook een functie die het raadslid een status verleent, waardoor er zeker niet vrijblijvend over kan worden gedacht.
Straks worden er opnieuw raadsleden gekozen die zich moeten gaan inzetten voor Noordwijk 2019. Ik hoop van harte dat politieke partijen niet even snel een mooie en aantrekkelijke verkiezingslijst hebben samengesteld. Zo een waarbij het vergaren van raadszetels belangrijker is dan het vormen van een sterke en deskundige raadsfractie. In mijn ogen zouden kandidaat-raadsleden eerst een examen moeten afleggen voordat ze op een lijst kunnen komen. Jawel, een examen waarbij je kennis en kunde moet bewijzen. Maar ik weet dat campagneleiders mij nu uitlachen om mijn naïviteit en laten weten: 'Het gaat om zetelwinst. Deskundigheid? Totaal niet belangrijk. Een aantrekkelijk uiterlijk? Altijd meegenomen. Grote achterban en Popie Jopie in het dorp? Dat is top, man!'

Uit de krant