Wethouder Hans Bakker: 'Natuurlijk spijt het mij dat er fouten zijn gemaakt.' | Foto: Archief
Wethouder Hans Bakker: 'Natuurlijk spijt het mij dat er fouten zijn gemaakt.' | Foto: Archief Foto: Cor de Mooy

Wethouder Bakker overleeft motie van wantrouwen

Algemeen

De raadsvergadering van september was geen doorsnee bijeenkomst. Het meest bijzondere was echter het indienen van een motie van wantrouwen door de VVD. Die de aanpak van wethouder Bakker en zijn voorganger, betreffende de bestemmingsplannen, aan de kaak stelde.

De vergadering begon met het installeren van de nieuwe fractievoorzitter van de VVD, Mariëlle Epping, die overigens direct liet horen dat zij het politieke debat in Noordwijk een nieuwe impuls gaat geven. Haar heldere uitspraken en vooral haar zakelijke formuleringen tijdens de verdediging van de ingediende motie van wantrouwen, liet voor de toehoorders aan duidelijkheid niets te wensen over. Zij liet duidelijk weten waarom de VVD het vertrouwen in wethouder Bakker volledig heeft verloren.
Wethouder Bakker overleefde de motie slechts ternauwernood. Alleen de VVD-fractie samen met Lenie Zoetendaal en Aldert Barnhoorn van het CDA ondersteunde het verwijt, dat er door hem en zijn voorganger en partijgenoot Leon van Ast grote, kostbare en onherstelbare fouten zijn gemaakt.


Scala van rapporten

De burgemeester, als opdrachtgever van het laatste rapport Hoffmann, maakte duidelijk dat er inmiddels een scala van rapporten nodig was om alles duidelijk te krijgen. Hij meende dat een gemeente als Noordwijk niet over de kwaliteit en de capaciteit beschikt om een dusdanige transitie uit te voeren. Hij noemde het een te grote opgave en stelde de integriteit centraal en vond dat de rapporten duidelijk hebben gemaakt dat de verschillende zeer ernstige verdachtmakingen niet kunnen worden bewezen. Hij stelde verwijtend vast: 'Maar intussen denkt iedereen wel het precies te weten'. De burgemeester meende dat er interessante feiten boven tafel zijn gekomen waar de politiek zijn voordeel mee kan doen.


Falende ambtenaren

De rapporten maken melding van het falen van de Noordwijkse ambtenaren en van fouten gemaakt door het bureau Kuiper Compagnons uit Rotterdam. De verantwoordelijk wethouder zou beperkt blaam treffen, ook al omdat hij twee collegeleden,volgens een 'zes-ogen principe', mee liet kijken. Mariëlle Epping kwam met het verwijt dat het wel heel makkelijk is om juist de ambtenaren de schuld te geven van de fouten. Zij legde nadruk op het bij herhaling verkeerd informeren van de raad door de voormalig wethouder. Ook het door wethouder Bakker bagatelliseren van de gevolgen plus het veel te lang uitblijven van de noodzakelijke verbetering. Dit woog volgens haar bij de VVD-fractie zo zwaar dat er tot het indienen van een motie van wantrouwen was besloten. Wethouder Bakker zag geen reden om zijn portefeuille ter beschikking te stellen maar betuigde zijn spijt: 'Natuurlijk spijt het mij dat er fouten zijn gemaakt. En dat had nooit mogen gebeuren. Maar ik zie het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid '. De wethouder stelde vast dat hij 2 jaar geleden een verbetertraject had ingezet. Hij hield de raad voor dat er altijd weer fouten zullen worden gemaakt. Hij moest wel erkennen dat de gemaakte fouten in het bestemmingsplan in 2013 onherroepelijk zijn geworden. Zodat er vooral voor de ontwikkelaar van het Gat van Palace grote voordelen konden worden verkregen.

Opvallend

Een motie van het CDA, die erop zinspeelde dat wethouder Bakker zelf zijn politieke verantwoording zou nemen, wat feitelijk betekent dat hij zou besluiten af te treden, werd met minieme meerderheid verworpen. Opvallend feit was dat de partij van wethouder Bakker, Puur Noordwijk, zich beperkt uitliet. Bij monde van Arjan van den Akker liet men weten dat de spijtbetuiging voldoende was. Al even opvallend was dat Louis Koppel (PvdA/GL) bij herhaling veel meer behoefte had, om de wethouder te verdedigen.
Dat, met het kennisnemen van de rapporten en het verwerpen van de moties, aan de discussie over de fatale exercitie met de bestemmingsplannen een einde zal zijn gekomen, lijkt onwaarschijnlijk. Daarvoor blijven te veel vragen onbeantwoord.

Uit de krant