De raadsgroep van fractievoorzitters verlangt dat de rioolproblemen vroegtijdig worden opgelost. | Foto: WS
De raadsgroep van fractievoorzitters verlangt dat de rioolproblemen vroegtijdig worden opgelost. | Foto: WS Foto: Picasa

Raadsvergaderingen toch naar De Duinpan in De Zilk

Algemeen

Het heeft alles weg van een lastige bevalling. Het naarstig zoeken naar een geschikte centrale plek om de raadsvergaderingen te houden. De Noordwijkerhoutse bibliotheek leek eerder nog de aangewezen plek. De torenhoge kosten van herinrichten brachten de raadsleden inmiddels toch weer op andere gedachten.

De nu opnieuw gemaakte keuze voor de Duinpan in De Zilk is een overwinning voor de Werkgroep Huisvesting, die hier onder leiding van voorzitter Vermeulen eerder al heel nadrukkelijk voor pleitte. Degene die zich hier tegen hadden verzet moesten, nadat er in een besloten bijeenkomst over de kosten werd gesproken, nu toch overstag. Hun argument, dat een meer centralere ligging de voorkeur moest hebben, redde het niet tegen het argument van de hoge herinrichtings- en verplaatsingskosten.

In zijn algemeenheid wil de politiek de burger veel meer betrekken in de besluitvorming. Men wil dit bereiken door voorbereidende bijeenkomsten zoals commissievergaderingen te houden op die plaatsen in de gemeente waar het dan over zou gaan. Als het over De Zilk gaat in De Zilk. Als het over villapark de Zuid gaat in een gelegenheid in de Zuid. Tegenstanders vrezen dat dit ten koste zal gaan van het wij-gevoel en dat de onderlinge verschillen van de 4 dorpskernen juist zullen worden geaccentueerd. Ook de bereikbaarheid verdient geen schoonheidsprijs. Letterlijk op de grens van de provincie en voor Noordwijkers een afstand van bijna 15 kilometer.
Emotie en het Calimero-gevoel in Noordwijkerhout lijkt bij de keuzes ook een rol te spelen. 'Jullie hebben het bestuurscentrum al dus dan willen wij wel de raadsvergaderingen', zou er verklaard zijn in de Werkgroep Huisvesting, toen door een Noordwijkse politicus de Noordwijkse raadzaal ook als mogelijkheid werd geopperd.


Stuurgroep

Vanuit de stuurgroep kon weinig nieuws meer worden aangeleverd. Het feit dat inmiddels ook de Eerste Kamer de herindeling heeft bekrachtigd is weinig nieuws. Alle details over de ontvangsthal in het Noordwijkerhoutse gemeentehuis die opnieuw zal worden ingericht ook al niet. Je zou dus kunnen vaststellen dat alles op rolletjes verloopt. Of dit werkelijk het geval is werd door enkele raadsgroepsleden wel openlijk betwijfeld.
Bekend werd gemaakt dat de balies KCC/burgerzaken in beide gemeentehuizen tussen 21 december en begin januari 2019 gesloten zullen zijn. Het blijft echter wel mogelijk om bijv. geboorteaangifte, overlijdensaangifte te doen.


Spanning

De aanstaande fusie brengt voor deze zittende gemeenteraden nog wel wat spanning mee. Het gaat immers om het functioneren van de nieuw te kiezen raad. Mogelijk dienen zich toch veranderingen aan waardoor nu geuite voorkeuren weer op zij worden geschoven.

Wel heel belangrijk is de harmonisatie van de verschillende belastingen. Op 1 januari moet dat natuurlijk geregeld zijn. Parkeerbelasting, rioolbelasting en bijvoorbeeld de OZB zijn zaken die voor alle inwoners gelijk moeten zijn. Bij de rioolbelasting zijn er nu verschillen. In Noordwijk betaalt de eigenaar de heffing, in Noordwijkerhout is dat de gebruiker. Dat heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de woningbouwvereniging in Noordwijkerhout.

De vergadering wilde aanvankelijk wel akkoord gaan met het voorstel om het Noordwijkse model in te voeren. Maar er kwam licht verzet. Want er is een keiharde afspraak dat de bewoners geen zwaardere lasten wordt opgelegd. Sjaak van den Berg (NZlokaal) sprak van een onbevredigend antwoord, was zeker niet tegen het principe, maar vroeg nadrukkelijk aandacht voor de woningbouwvereniging. Knapp (VVD) miste in het voorstel de belangrijke milieuaspecten en vond eveneens dat de woningbouwvereniging gecompenseerd zou moeten worden. In de komende raadsvergaderingen zal dit op de agenda komen. Beide raden moeten daarover dan dezelfde beslissing nemen.

Uit de krant