Afbeelding

Lachen

Algemeen

Jawel, ik was er weer bij, samen met een regionale journalist, bij de bijeenkomst van de politici uit Noordwijk en Noordwijkerhout over de fusie. Met nul mensen op de tribune! Weer een bijeenkomst waarbij normale mensen zich bij herhaling afvragen: 'Waar gaat dit over?'

Op zinnige vragen kwam er nauwelijks een echt antwoord. Vanuit het Noordwijkse politieke entertainment kwam bijvoorbeeld een vraag over de ontwikkelingen op het gebied van personeel. De bedoeling van de fusie is o.a. meer efficiëntie op het gebied van personeelsinzet. Een vraag om een lijstje met cijfers over hoeveel mensen er blijven, hoeveel mensen besloten weg te gaan, hoeveel er weggaan zonder vergoeding maar zeker zo belangrijk, hoeveel er weggaan met vergoeding. Maar de Noordwijkerhoutse burgemeester bleef een toezegging schuldig. Veel meer dan gestotter kwam er niet. Reacties maakten duidelijk dat de politiek zich nauwelijks zorgen maakt over het plaatsen van medewerkers, het functioneren van de griffie en de rol van de kwartiermaker, die overigens beoogd gemeentesecretaris is. Ik moet zeggen dat ik persoonlijk mevr. V.d. P. nu al mis.
Natuurlijk kwam de nieuwe raadzaal ook weer ter sprake. Lachen. De truc, die Noordwijkerhout wilde uithalen om hun bibliotheek in te zetten als trekker in het verpauperde winkelgebied, werd kennelijk doorzien. In een geheime bijeenkomst was er over gesproken. Nu was het even de vraag of er wel publiekelijk over de bestaande stukken gediscussieerd kon worden. Voorstanders van openheid dienden zich aan. Maar er werd ingegrepen.
Geloof het of niet maar de voorzitter had de simpele oplossing voor handen: 'Laten we maar net doen of het geheim is'. Geen politicus die er bezwaar tegen maakte! Uiteindelijk ging het maar om smijten met tonnen, mogelijk meer dan een miljoen euro's. Alleen om een fatsoenlijke plek te vinden voor raadsvergaderingen. De belangrijkste voorwaarden werden nog even opgesomd. Er moet door de raadsleden Tweede Kamertje gespeeld kunnen worden, compleet met interruptiemicrofoons. Er moeten camera's komen. Zo geplaatst dat de raadsleden en hun voorzitter op hun voordeligst in beeld kunnen komen. Er moet een tribune worden geplaatst die ruimte biedt aan 75 toeschouwers. Jawel, terwijl er nooit meer als 10 mensen belangstelling tonen. Voorzieningen voor voorlopig een jaar, want later gaat de nieuwe raad weer andere beslissingen nemen. Waar het nu moet gaan gebeuren? De Zilkers pleitten hartstochtelijk voor de Duinpan die ruimte biedt, tenminste als de fanfare niet moet oefenen.
Noordwijkers wezen op onze raadzaal die met een kleine aanpassing geschikt gemaakt kan worden. De Noordwijkerhouters deden nog een laatste poging om toch de bibliotheek te redden. Uiteindelijk werd toch de keus gemaakt voor het bijna Noord Hollandse De Zilk. Lachen, want ook daar zijn, net als nu hier, 3 tribuneplaatsen voldoende. Geen hond gaat natuurlijk naar De Zilk om dit soort vergaderingen bij te wonen.

Uit de krant