Een aantal Noordwijkse ambtenaren toont zich volgens Hoffmann verbaasd over de vergunning aan Prominent Inn.
Een aantal Noordwijkse ambtenaren toont zich volgens Hoffmann verbaasd over de vergunning aan Prominent Inn. Foto: Picasa

Rijksrecherche volgt Noordwijkse onderzoeken

Algemeen

Naar aanleiding van kritiek na het BING-rapport nam burgemeester Rijpstra het initiatief om een recherchebureau nader onderzoek te laten doen. Het doel was om vast te stellen of er integriteitschendingen gepleegd werden bij het toekennen van de extra bouwrechten en het onjuist bestemmen op diverse plekken.

In een brief aan de gemeenteraad doet de burgemeester deze week de melding dat opnieuw niet kon worden aangetoond dat gemaakte fouten bewust zijn gemaakt. Maar ook dat inmiddels de Rijksrecherche op eigen initiatief contact heeft gezocht. Deze gaf aan dat ze het onderzoek naar de totstandkoming van het bestemmingsplan Zeewaardig met bijzondere interesse volgt en over de uitkomsten van het onderzoek op de hoogte gesteld wenst te worden.


Grove fouten

Het begon bij het actualiseren van de bestemmingsplannen in Noordwijk, waarbij onder andere Beverholding, maar ook anderen, een miljoenenvoordeel werd toebedeeld. Het eerder hierover uitgebrachte BING-rapport concludeerde dat er grove fouten werden gemaakt. Ook dat niet helemaal kon worden uitgesloten dat deze fouten bewust werden gemaakt. Hierop werd aan Hoffmann Bedrijfsrecherche B.V., op initiatief van de burgemeester, opdracht gegeven dit verder uit te zoeken. Zo'n tweede onderzoek was kennelijk nodig om dat het in Noordwijk letterlijk gonsde van kritiek op de verantwoordelijke politici. Daarbij werden uiterst scherpe verdachtmakingen richting de verantwoordelijke wethouder geuit. De burgemeester meende dat onderste steen boven zou moeten komen. En dus werd een extra onderzoek uitgevoerd tussen 30 april en 13 juli.

Dat onderzoek leverde een verslag op van 20 pagina's. Voornamelijk gevuld met e-mailverkeer tussen de diverse betrokkenen waaronder de ambtenaren van de gemeente Noordwijk en de medewerkers van het ingehuurde bureau Kuiper Compagnons uit Rotterdam. Het rapport werd deze week gepubliceerd. De burgemeester sprak via de gemeentelijke website van 'ingetogen blijdschap'. De ingetogenheid is wel te begrijpen want opnieuw kwam er geen overduidelijke conclusie. Sterker, de conclusies lijken rechtstreeks overgenomen van het eerder verschenen BING-rapport. Ook dit recherchebureau blijft zeer vaag: 'Uit het onderzoek is niet komen vast te staan dat er bewust fouten gemaakt zijn'.
Maar ook geen verklaring waarom er, nadat elders grove fouten wel werden opgemerkt, juist in dit belangrijke gebied Zeewaardig de nodige controle heeft ontbroken. Slechts het gebied rond HVO werd wel extra aandacht besteed, zo staat in het rapport.
En zo blijft het voor de geïnteresseerde lezers van het rapport mistig rondom deze affaire. Opvallend is bovendien de melding dat een aantal ambtenaren heel verbaasd is over de recentelijk, nog in 2017 afgegeven wijzigingsvergunning aan Prominent Inn. Volgens Hoffmann waren er meerdere ondervraagden die zich heel voorzichtig maar wel kritisch uitdrukten door te zeggen dat het tijdstip en de wijze waarop de vergunning is verleend, op zijn minst hoogst ongelukkig was.


Donatie

Bovendien maakt het rapport melding van een aantal bijzondere zaken. Allereerst dat er door de ondervraagde slechts op basis van vrijwilligheid is meegewerkt. Niet duidelijk is of er ook weigeringen waren. Volgens een ondervraagde zou één van de vastgoedontwikkelaars een aantal jaren geleden een bedrag van € 25.000,- hebben gedoneerd voor een verkiezingscampagne van een toenmalige wethouder.
Daarnaast melden meerdere ondervraagden dat in de jaren 2004 tot 2007 één van de vastgoedontwikkelaars in de gemeente Noordwijk een bedreiging heeft geuit richting één van de bestuurders van de Gemeente Noordwijk. Hiervan zou aangifte bij de politie zijn gedaan.
Al met al roept dit rapport nog een aantal belangrijke vragen op.

Uit de krant