Afbeelding

Het wordt al spannend

Algemeen

Op 21 november zijn er de zogenaamde herindelingsverkiezingen. Dit zijn de verkiezingen van de 27 raadsleden voor de nieuwe gemeenteraad. Naarmate deze datum dichterbij komt gaan de politici zich roeren. Langzaam maar zeker halen de versbenoemde campagneleiders hun kandidaten uit de schaduwen van de dagelijkse dorpspolitiek. De kakelende haantjes en de luidruchtig tokkende hennetjes, die nu op de billenverwennende pluche stoffering van de raadsfracties actief zijn, zie je al wat onwennig heen en weer schuiven. Want het is een zekerheid dat een deel van hen niet kan terugkeren. Simpelweg omdat het saldo van de 2 huidige gemeenteraden samen te veel is voor het invullen van de straks 27 beschikbare zetels.

In Noordwijk is het rustig gebleven maar dat zal wel de gebruikelijke stilte voor de storm zijn. In Noordwijkerhout daarentegen is het al minder braaf. Omdat vorige maand bekend werd dat Puur op jacht ging naar populaire kandidaten voor hun lijst van uit de kernen Noordwijkerhout en De Zilk ontstond er onrust, en niet alleen bij de andere partijen.
Nadat voormalig VVD-er Marc openlijk liet weten over te stappen naar Puur en zich niet geneerde voor zetelroof, gaan nu de nadrukkelijke geruchten dat ook het in Noordwijkerhout prominente CDA-raadslid Astrid eenzelfde coupe zou willen gaan plegen. De macht die de Noordwijkaanzeese partij in het huidige Noordwijkse tentoon spreidt smaakt dus kennelijk zo naar meer dat men ook in de fusiegemeente Noordwijk aan de touwtjes wil gaan trekken. Gelukkig zoeken ze het nu wel in politiekgeïnteresseerden en struint men niet meer de maatschappelijke organisaties af om de popiejopies te vinden. Wel blijkt dat opnieuw gekozen is voor een professionele aanpak op basis van de bestaande verleidingstactieken uit de reclamewereld. Veel amateuristischer oogt de aanpak van Groen Links. Die deed ons deze week kond van het feit dat de raadskandidaten met het campagneteam op gingen om in één straat (jawel één) bij bewoners langs te gaan en hun klachten samen met wat knullige fotootjes in een persbericht te publiceren. Welke klachten? Haha, breek me de bek niet open. Voor dit lijstje hoefde ik de straat niet op: het parkeerprobleem, gebrekkige communicatie, het snippergroen, volle zakken naast vuilcontainers en bovendien het tekort aan betaalbare woningen. De slotzin van het perscommuniqué moet mij en alle Noordwijkers geruststellen: 'Naar alle opmerkingen en suggesties is goed geluisterd en Groen Links hoopt in de volgende collegeperiode bij te dragen aan het verhelpen van de grieven.' Wat een heerlijke dorpse kulpraat. Hihi, hiermee denkt de partij zich kennelijk te onderscheiden van de concurrentie. Nou hier zullen de andere campagneteams niet van schrikken. Dit levert niets op. Kom op zeg. Dat kan beter. Ook links Noordwijk verdient een professionele en deskundige aanpak en een sterke vertegenwoordiging in de politiek.

Uit de krant