Afbeelding

Burgemeester

Algemeen

Deze uitzonderlijke warme zomer was er volop gelegenheid voor de horecazaken om mensen te lokken met verkoelende drankjes op in de schaduw gelegen terrasjes. En op een dag streek ik neer in een uit de tijd zijnde rieten terrasfauteuil. U weet wel, zo'n irritant exemplaar waardoor uren later de gevolgen op de bovenbenen zichtbaar zijn.

Maar dit ter zijde, want mijn dranklust was uiteindelijk de oorzaak van een interessante ontmoeting. Te midden van een luidruchtig gezelschap ontwaarde ik een in Noordwijkerhout actieve politica. Ze wilde in Noordwijk kennelijk actief bezig zijn om zieltjes te werven. U weet wel, zo'n heerlijk mens met een te vlotte babbel. Om haar heen verdrong zich een aantal Noordwijkse ingezetenen, onder wie ook enkele actieve politici, die zich de verfrissende alcoholica goed lieten smaken.
Het was bepaald niet nodig om mijn rotangesel wat dichterbij te schuiven want de gesprekken werden steeds luidruchtiger. Ik zal mijn lezers de bekende grapjes, waarvan: 'krijgen jullie eindelijk ook een Boulevard en 5 sterrenhotels' de meest bekende is, besparen.
Wel spitste ik mijn oren toen het ging over de nieuw te benoemen burgemeester. De Noordwijkerhoutse schone vertelde dat de huidige burgervaders worden ontslagen en met een vergoeding in de wachtkamer moeten plaats nemen. Ze meende dat er door de commissaris van de koning Jaap Smit eerst een waarnemer zal worden aangesteld. Die moet als een kwartiermaker het terrein geschikt maken voor een definitieve kandidaat.

Ze wist te vertellen: 'Onze gemoedelijke Gerrit Goedhart neemt genoegen met zijn wachtgeld maar jullie 'populaire Jantje' wil nog wel een poosje blijven'. En daarna toch min of meer fluisterend: 'Hij hoopt als waarnemer te worden aangesteld'.
De reacties vanuit de kring waren nogal verschillend. Een luide opmerking verraste mij: 'Ik weet dat ook Gerben in de race is om waarnemend burgemeester te worden'. Gevolgd door de opmerking vanuit de Noordwijkse politieke kring: 'Rijpstra wordt het zeker niet, die viert naar de mening van Jaap Smit in deze fusieperiode teveel vakantie'.

Op dat moment stak de Noordwijkerhoutse schone haar hand op wat direct een aangename stilte tot gevolg had. Min of meer optredend als een schooljuffrouw gaf zij haar les: 'Luister, als Noordwijk een beetje mee wil doen in de regionale en landelijke politiek, dan selecteren zij voor de post van burgemeester een bijzonder iemand. Daar zijn jullie in Noordwijk en wij in Noordwijkerhout heel hard aan toe. Ik vind de heer Rijpstra niet ongeschikt maar hij zal helaas een stap terug moeten doen.'

Ondanks de schaduwrijke plek en het koele glas bier brak plots het angstzweet mij uit. En ja hoor, de schooljuf vervolgde: 'Een ambitieuze 7 sterrenbadplaats kan zich in 2020 niet meer permitteren een gesettelde mannelijke VVD-burgmeester voor te dragen. Geloof me, in het nieuwe Noordwijk is een vrouw de enige echte optie'.

Uit de krant