De Noordwijkerhoutse bibliotheek, na een verbouwing mogelijk een tijdelijke oplossing voor raadsvergaderingen.
De Noordwijkerhoutse bibliotheek, na een verbouwing mogelijk een tijdelijke oplossing voor raadsvergaderingen.

Raadsvergaderingen in de Noordwijkerhoutse bibliotheek

Algemeen

Het fusieproces vertoont nu toch al wat chauvinistische trekjes. Noordwijk en Noordwijkerhout moeten per 1 januari een eenheid worden maar blijken dit nu nog niet te zijn. Met name over de plaats waar de raadsvergaderingen moeten plaats vinden wordt nogal verschillend gedacht.

Omdat de tijd gaat dringen werd de gezamenlijke politiek gedwongen om nog juist voor het zomerreces een beslissing te forceren over de toekomstige locatie van de raadsvergaderingen. Een heikel punt zo bleek wel. Ook al omdat de resultaten van de onderzoeken van ingehuurde adviesbureau RPS er niet toe geleid zouden hebben dat er een locatie als zonder meer de beste gekenmerkt kan worden.


Geheim overleg

De speciaal samengestelde werkgroep huisvesting had een negental voorwaarden meegekregen. De nieuwe vergaderzaal moest centraal gelegen zijn met aandacht voor de juiste uitstraling. De ruimte moest functioneel en flexibel kunnen worden ingericht. Bij indeling van de raadzaal gelijke uitgangspunten voor elk raadslid met zitplaats aan de raadstafel ten opzichte van publiek, pers en presentatiescherm. Wethouders moeten een zitplaats krijgen achter de vergadervoorzitter en de griffier. Voor de pers eiste men 6 gereserveerde plaatsen en ruimte voor 75 stoelen voor belangstellenden. Daarnaast diverse faciliteiten zoals rolstoeltoegankelijkheid, zaken voor ICT plus de aanwezigheid van een ringleiding. Natuurlijk ook ruimte voor divers overleg en een ontmoetingsplaats voor napraten na afloop van vergaderingen. Opvallend genoeg werd bovendien nadruk gelegd op voorzieningen voor geheim- en vertrouwelijk overleg.


Mogelijke locaties

Vooraf was er een lijstje met 5 mogelijke locaties voorgelegd waarmee de werkgroep aan de gang was gegaan. Dat waren De Duinpan, Congrescentrum Leeuwenhorst, Teylingen College Leeuwenhorst,Raadzaal Noordwijk en de Bibliotheek in Noordwijkerhout. De speciale werkgroep huisvesting was niet minder dan tien keer bijeengeweest maar was er eigenlijk niet uitgekomen.

De raadzaal van Noordwijk is te klein, de bibliotheek in Noordwijkerhout heeft overigens net als het Teylingen College veel praktische nadelen vanwege het ontbreken van meubilair en faciliteiten en hoge kosten voor opbouwen en afbreken. De huurkosten van congrescentrum Leeuwenhorst zijn bijna 10 keer hoger dan De Duinpan.

Uiteindelijk werd daarom mede op advies van het Bureau RPS voorgesteld om te besluiten om 'de grote zaal van De Duinpan' in De Zilk toch maar aan te wijzen als de toekomstige locatie voor raadsvergaderingen. Hierbij wordt echter volledig voorbijgegaan aan de voorwaarde van een centrale ligging en de juiste uitstraling. Niet verwonderlijk dus dat er vanuit de raadsgroep nauwelijks steun kwam voor dit voorstel.
Tijdens de vergadering kwam Dick Gutlich (D66) nog met een voorstel om dan maar voor woonzorgcentrum Jeroen te kiezen. Maar ook dat vond geen genade.


Spijkers met koppen

Uiteindelijk bleek dat er aan alle voorgestelde locaties behoorlijk wat bezwaren kleven. De voorzitter van de werkgroep, Zilker K.A. Vermeulen (VVD), bleef nadrukkelijk het voorstel verdedigen om toch voor de Duinpan in de Zilk te kiezen. Hij noemde de parkeermogelijkheden en de lage kosten als belangrijkste argumenten. Hij benadrukte vervolgens dat er echter wel snel een keus gemaakt diende te worden wanneer er per 1 januari spijkers met koppen geslagen moeten worden. Bovendien bracht hij nadrukkelijk onder de aandacht dat, bij een mogelijke keuze voor de Noordwijkerhoutse bibliotheek, er zeer hoge kosten zullen moeten worden gemaakt. Niet minder dan € 160.000,- zou nodig zijn om de ruimte op de juiste manier in te richten. Daarnaast is de jaarlijkse huursom ook niet onaanzienlijk. Toch werd in meerderheid besloten dat de werkgroep nog voor september het voorstel verder uit werkt om te gaan vergaderen in de Noordwijkerhoutse bibliotheek.

Uit de krant