Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Vuurwerkverbod zorgt voor heel veel onbegrip

Algemeen

De gemeente Noordwijk meldt triomfantelijk op de website dat er, na een gevoelige email van de stichting FEIN, op initiatief van de gemeente een constructief overleg heeft plaatsgevonden. Waarbij afspraken weden gemaakt voor de toekomst, die echter nog wel verder uitgewerkt moeten worden.

De boze email van stichting FEIN kwam er nadat afgelopen weekend de met heel veel publiciteit aangekondigde vuurwerkshow voor de boulevard van Noordwijk, door burgemeester Jan Rijpstra werd afgelast. Officieel vanwege een advies van de veiligheidsregio Hollands Midden, die naar aanleiding van de grote droogte, code rood had afgekondigd.


Wel in Katwijk

Dat men in Katwijk anders omgaat met de toeristen blijkt al uit hun fantastische parkeergarage. Ook de evenementenorganisatoren genieten meer steun. Want de code rood, een waarschuwing voor extra moeilijke omstandigheden, gold dus voor de Veiligheidsregio Holland Midden.
De Katwijkse burgemeester zag daarin geen beletsel en bepaalde dat er daar wel een vuurwerk mocht worden afgestoken. Met als gevolg de nodige verwijten richting de gemeente Noordwijk in de persoon van burgemeester Rijpstra. Dit weekend bevestigde FEIN bij monde van Nico Stokman dat het gesprek met de gemeente Noordwijk inderdaad constructief zou kunnen worden genoemd. Hij maakte echter wel kanttekeningen, want hoewel de burgemeester formeel het recht heeft evenementen af te gelasten, blijven er grote twijfels.


Provincie verleent vergunning

Nico Stokman maakt ons duidelijk dat niet de gemeente Noordwijk maar de provincie de vergunning afgeeft. Tevens dat hun ambtelijke vertegenwoordiger, die wel ter plekke was, zich hogelijk had verbaasd. Ook deze ambtenaar sprak over een opvallende snelle beslissing van Rijpstra. Ook al omdat er geen enkel overleg had plaats gevonden en er nooit inspanningen zijn verricht om het evenement, zo nodig onder verscherpte voorwaarden, wel doorgang te laten vinden.


BOA's

Tijdens het overleg van FEIN met de gemeente werd ook bedenkelijk optreden van de beruchte Noordwijkse BOA's weer eens ter sprake gebracht. Die kwamen deze keer plots met een verbod op het door de organisatie gebruiken van scooters, die nodig zijn om zich tijdens de evenementen op de Boulevard snel te kunnen verplaatsen. Zelfs de leiding van de verkeersregelaars werd gesommeerd dan maar te gaan lopen. Inmiddels lijkt deze maatregel weer te zijn teruggedraaid. Maar de talrijke vrijwilligers, die zich melden als evenementenorganisatoren, worden wel moedeloos. Er lijken steeds weer nieuwe drempels verzonnen te worden, om vervolgens handhavend te kunnen optreden.

Al met al is de conclusie dat de stichting FEIN de door de burgemeester toegezegde uitwerking van wensen en ideeën nog af wil wachten. Daarnaast ook dat zij nog even niet de noodgedwongen en verregaande conclusies wil verbinden aan het demotiverende optreden van de gemeente.

Uit de krant