Wethouder Fles en Roberto ter Hark stonden in de monumenten discussie lijnrecht tegenover elkaar. | Foto: Archief
Wethouder Fles en Roberto ter Hark stonden in de monumenten discussie lijnrecht tegenover elkaar. | Foto: Archief

Vrijwilligheid inzet van heftig monumentendebat

Algemeen

Het monumentenbeleid van het college is aanleiding geweest voor de gemeenteraad om een verregaande motie, ingediend door LSN, VVD, CDA en D66, aan te nemen. Het college wordt verzocht om de huidige werkwijze te wijzigen en op basis van vrijwilligheid de gemeentelijke monumentenlijst samen te stellen.

De lijst van gemeentelijke monumenten telt 71 adressen waarvan er 63 panden op de concept monumentenlijst zijn geplaatst. 7 panden zijn er inmiddels vanaf gehaald. 2 eigenaren maakten terecht bezwaar en 2 zienswijzen zijn nog in procedure.
Vast staat dat er deel van eigenaren wel blij is met het aanwijzen tot gemeentelijk monument maar daarnaast zijn er veel die bezwaren zien en er zelf slapeloze nachten van hebben.


Deskundigen

De lijst is samengesteld op advies van de Noordwijkse Erfgoedcommissie . Deze bestaat uit diverse min of meer deskundigen mensen uit diverse gemeenten, ook uit Noordwijk Deze commissie geeft slechts een advies en het college heeft de bevoegdheid dit advies wel of niet op te volgen. De oproep van de meeste Noordwijkse raadsleden, om vooral vrijwilligheid als uitgangspunt te nemen werd oor het college nooit op de juiste waarde geschat.
Roberto ter Hark besteed het argument dat de panden bescherming nodig hebben van college maar wees erop dat diverse eigenaren heel erg goed met hun prachtige panden omgaan.

Van Bockhove (LSN) streed ook voor vrijwilligheid en merkte op: 'Ik hoorde hele dubieuze teksten komen uit de mond van de Commissie Erfgoed Noordwijk. Soms dacht ik zelfs: Hoe durf je dit te beweren. Koppel (PvdA/GL) reageerde door vast te stellen dat de commissieleden wel degelijk deskundig zijn.
Na de opmerking van de wethouder dat zij de panden slechts wil beschermen voor de toekomst en mogelijk geldbeluste toekomstige eigenaren vroeg Roberto ter Hark aan de wethouder: 'Hebben de eigenaren van deze prachtige panden de opgelegde bescherming van de overheid nodig?'

Uiteindelijk werd de motie in stemming gebracht waarbij de dames Versteege en van der Zanden (Puur) zich aansloten bij de indieners. Nadat de wethouder beloofde de motie nog juridisch te toetsen werd de motie aangenomen.

Uit de krant