Omwonenden en betrokken winkeliers wlllen zo snel mogelijk het beoogde bouwplan gerealiseerd zien. | Foto: WS
Omwonenden en betrokken winkeliers wlllen zo snel mogelijk het beoogde bouwplan gerealiseerd zien. | Foto: WS

'Wij willen daadkracht zien'

Algemeen

De bewoners van Bronckhorststraat worden het nu echt zat. Opnieuw is het bouwplan van een nieuwe supermarkt op de hoek van de Kerkstraat gefrustreerd. Supermarktketen Dirk maakte succesvol bezwaar tegen het besluit van het Noordwijkse college.

De voorzieningenrechter bij de Raad van State schorste in hoger beroep, bij wijze van voorlopige voorziening, de besluiten van het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk die eind 2016 werden genomen. Waarbij men voornemens was de vergunning te verlenen voor een supermarkt van Albert Hein.
Een tiental omwonenden heeft nu in een brief aan het college hun ongenoegen over het gebrek aan daadkracht kenbaar gemaakt. Woordvoerster Lies van Berkel: 'We werden in 1997 verrast door de afbraak van voormalig slagerij Boks. Maar verder gebeurde er al die jaren niets'.
Het braakliggend terrein aan de Bronckhorststraat werd een nieuwe shameplek in Noordwijk. Waar het afval zich ophoopte naast de bergen hondenpoep. Er kwam een tussenoplossing met de aanleg van een soort parkje. Maar inmiddels oogt het al jaren weer even verwaarloosd.
De omwonenden zijn van mening dat het laatst ingediende bouwplan nu eens zo snel mogelijk moet worden gerealiseerd. Zij vinden de Kerkstraatwinkeliers natuurlijk aan hun zijde. Het is ook voor de kleine ondernemers heel moeilijk te verteren dat een gewenste ontwikkeling wordt gedwarsboomd. Waarbij nu weer bestuurlijke verwijtbare fouten zijn gemaakt.


In de fout

Oorzaak van de vertragingen waren aanvankelijk de bezwaren van o.a de DOD, raadsfractie van D66 en supermarkt Dirk.
Toen er eindelijk een haalbaar plan werd gelanceerd bleek de gemeente in de fout te zijn gegaan. Een beroepsprocedure van supermarkt Dirk bracht aan het licht dat de inmiddels goedgekeurde plannen niet strookten met het bestemmingsplan. Bij de raad van State werd de gemeente op de vingers getikt. Dit oordeel van de voorzieningenrechter heeft echter een voorlopig karakter en is niet bindend in de nog lopende bodemprocedure. Met wat aanpassingen zou het plan mogelijk toch snel uitgevoerd kunnen worden.

De bewoners kijken nu met een schuin oog naar de DOD, naar wethouder Barnhoorn en zijn partij D66, en naar wethouder Bakker. Zij zijn het helemaal zat en worden nu wel ongeduldig.

Een winkelier zegt: 'wij willen daadkracht van de politiek'. Het verwijt aan wethouder Barnhoorn en zijn partij D66 dat zij vasthouden aan een parkeerkelder wordt door fractievoorzitter Dick Gutlich genuanceerd: 'Wij zijn niet gecharmeerd van de huidige plannen maar als er snel een oplossing komt wat past binnen het bestemmingsplan dan gaan wij natuurlijk akkoord. De wethouder bleek dit weekend niet bereikbaar.


Oude Dorpskern

Voorzitter Paul de Vreede van de Oude Dorskern zegt ons vanaf zijn vakantieadres in Frankrijk: 'Zoals wij in onze statuten hebben opgenomen dienen wij ons in te spannen voor de belangen van ondernemers en bewoners. Maar let wel, inmiddels zijn wij geen partij meer in deze. Dat zijn nu nog Van den Broek en de ontwikkelaar. Indien nodig gaan wij natuurlijk het gesprek met de bewoners hierover graag aan'.

Wethouder Bakker bevestigde al eerder dat de ODWH wederom in de fout is gegaan. Door het plan, met op de eerste verdieping niet toegestane bedrijfsruimten, wel goed te keuren. Hij zei te hopen dat er snel een oplossing wordt gevonden.

De omwonenden voelen zich al jarenlang in de steek gelaten door de gemeenteraad. Ze zijn de shameplek nu goed zat en eisen dat de wethouders Bakker en Barnhoorn hun verantwoordelijkheid nemen en nu eens in actie komen.

Uit de krant