Roberto ter Hark nam afscheid van de raad en ontving een koninklijke onderscheiding. | Foto: Wim Siemerink
Roberto ter Hark nam afscheid van de raad en ontving een koninklijke onderscheiding. | Foto: Wim Siemerink

Onderscheiding voor Roberto ter Hark

Algemeen

Het was voor VVD-raadslid Roberto ter Hark deze week de laatste week in de Noordwijkse politiek. Dinsdag was hij voor de laatste maal de commissievoorzitter. Een taak waarin hij zich al jaren lang onderscheid en door vriend en vijand wordt bewonderd. Ook om zijn heldere taal, zijn kennis van zaken en vooral zijn kortbondige samenvattingen van wat de politiek in vaak ellenlange discussies in het midden weet te brengen.

Door Wim Siemerink

Donderdag kon hij zich in de debatten in de gemeenteraad persoonlijk nog eens bijzonder onderscheiden als raadslid.
Heldere taal en scherpe interrupties bij de onderwerpen waar hij woordvoerder was, liet hij ook deze laatste raadsvergadering niet achterwege. De VVD - motie over het verlevendiggeren van de zeer sobere Noordwijkse rotondes verdedigde hij met veel elan. Kenmerkend was ook weer de getoonde strijdlust bij de inbreng van een gezamenlijke motie over het gemeentelijk monumentenbeleid.
Tot het laatst toe liet hij zien zich tijdens een politiek debat als een vis in het water te voelen.


Onderscheiden

Ter Hark is ruim twaalf jaar politiek actief geweest binnen Noordwijk. Sinds maart 2006 als raadslid voor de VVD, waarvan sinds 2008 als fractievoorzitter. Ook was hij voorzitter van de werkgeverscommissie en lid van de vertrouwenscommissie. Bij zijn vertrek werd Ter Hark koninklijk onderscheiden. Burgemeester Rijpstra spelde hem de versierselen op die horen bij de benoeming tot lid in de orde van Oranje Nassau. De voorzitter van de gemeenteraad prees Roberto ter Hark niet alleen als een uitstekend raadslid maar sprak ook bewonderend over zijn stijl en woordgebruik in het politieke debat. Woorden van gelijke strekking werden ook uitgesproken door de diverse fractievoorzitters. Bovendien was er de vicevoorzitter Björn Eussen van de VVD, ook al met zeer lovende woorden. Hij zei het uitermate te betreuren dat Noordwijk deze gedreven politicus moet gaan missen. Maar toonde begrip en respect voor de keus om op een andere plek in Nederland, samen met zijn partner, aan een hele mooie uitdaging te durven beginnen.

Natuurlijk kreeg Roberto ter Hark nog een keer het woord. Waarbij hij zijn collega's, de ambtelijke organisatie en vooral ook zijn fractie bedankte. Vooruitkijkend naar de fusie wenste hij iedereen een mooie toekomst toe in het nieuwe Noordwijk.

Uit de krant