Van 4231 raketten van de ruim 5000 slaagde de lancering. Goed voor een wereldrecord. | Foto: Ina Verblaauw
Van 4231 raketten van de ruim 5000 slaagde de lancering. Goed voor een wereldrecord. | Foto: Ina Verblaauw

4231 raketten zijn goed voor wereldrecord

Algemeen

In het kader van Noordwijk City of Space ontwikkelden Martin Hermans en Jason Zijlstra, wiskunde- en scheikunde leraren aan het Teylingen College Leeuwenhorst het plan voor het verbreken van het wereldrecord simultaan raketlancering. De poging vond plaats op het open terrein voor het Decosgebouw op donderdag 5 juli.

Door Ina Verblaauw

"Er staan 5076 raketten opgesteld, verdeeld over 95 pallets met ieder 54 pinnen. Alles met de hand in elkaar gezet en geschroefd door 250 leerlingen en 50 docenten in tweeëneenhalve week, gevoed met 2500 knakworsten en broodjes. We kunnen de poging maar één keer doen en de spanning is volop voelbaar", aldus Hermans.

Veiligheid voor alles. Het publiek werd naar een veiligheidszone op afstand van de lanceerplaats geleid. De raketten bereiken een snelheid van 200 km per uur en de windrichting was niet voorspelbaar. Na het aftellen volgde een enorme knal en ontstond veel rookontwikkeling. En heel veel raketten met rood/witte linten in de lucht.

Nadat de raketten waren geland, moest de bluswagen er aan te pas komen om twee kleine grasbrandjes te blussen. Vervolgens werd het terrein weer vrijgegeven voor het publiek. Het grasveld lag bezaaid met de gelande raketten. Met de mededeling dat iedereen raketten mee naar huis mochten nemen, was het veld binnen een kwartier opgeruimd. Met als verrassing een kortingsbon die op de raketten zat geplakt voor een bezoek aan Space Expo.

Daarna was het de vraag of de recordpoging gelukt was. Het duurde lang voordat de jury eruit was. De jury, bestaande uit burgemeester Jan Rijpstra, notaris Colette Kruis-Sweere, Space Expo-directeur Rob van den Berg en twee anonieme afgevaardigden van Het Guinness Book of Records namen uitgebreid de tijd om op de video beelden de lancering te bestuderen. Niet alleen het aantal gelanceerde raketten telden mee, ook de te bereiken hoogte van 30 meter binnen 5 seconde was bepalende voor het slagen van de poging.

Uiteindelijk kwam het verlossende bericht. Van de 5.076 raketten waren er 300 niet vertrokken, maar bereikten 4.200 de vereiste hoogte van 30 meter. Het oude record dat stond op naam van de Amerikaanse Michigan University met 3.973 werd door het Teylingen College verpulverd met 4.231.

Uit de krant