Na vele jaren van overleg ging de raad akkoord met de toekomstige ontwikkeling van Residence Oranje.
Na vele jaren van overleg ging de raad akkoord met de toekomstige ontwikkeling van Residence Oranje.

Groen licht voor Oranje

Algemeen

Vorige week stond op de raadsagenda 'Bestemmingsplan Hotels en Residence Oranje. Een onderwerp dat in de loop der jaren nadrukkelijk in de publiciteit was. Niet alleen omdat commissaris van de koning Jaap Smit zich openlijk als voorstander van de planontwikkeling uitsprak maar vooral ook omdat er veel weerstand tegen werd gekweekt.

Bij de eerste presentatie van de plannen roerden zich omwonenden en andere tegenstanders. Die spraken van Scheveningse toestanden. De lokale partij Puur Noordwijk maakt het zelfs tot inzet van de gemeenteraadsverkiezingen en beloofde hun kiezers de ontwikkeling te zullen tegen houden. Heel duidelijk lieten zij toen weten: 'De partij voert een felle strijd met partijen die de lucht in willen. We houden onze rug recht. Verruiming van bestemmingsplannen kan alleen als dat aantoonbaar het belang van Noordwijk dient en stedenbouwkundig gezien binnen de omgeving past.


Bezwaren

Diverse raadsdebatten en heel veel overleg speelden zich deels in de openbaarheid en voor een belangrijk deel ook in vertrouwelijkheid af. De starre houding van Puur Noordwijk die aanvankelijk de verkiezingsbeloften heiligden en daardoor gedwongen, de eerder genomen besluiten nadrukkelijk negeerde, leek aanvankelijk de plannen te blokkeren. Omwonenden en ander bezwaarmakers voelden zich hierdoor gesterkt en streden onverdroten door met het indienen van zienswijzen. En het leek er steeds vaker op dat alles bij het oude zou blijven. De initiatiefnemers wogen hun kansen op succes. Ook wat hen te doen stond als de gemeenteraad bleef weigeren de plannen goed te keuren De ontwerpen werden hierop een aantal malen aangepast aan wensen van omwonenden en politiek.


Juridisch advies

De gemeente Noordwijk trok grote bedragen uit voor het inwinnen van juridisch advies. De dreiging van grote schadeclaims indien de eerder gedane toezeggingen en raadsbesluiten niet meer als uitgangspunten werden genomen zorgde uiteindelijk voor een kentering.

Een groepje ervaren lokale politici gingen in vertrouwelijke bijeenkomsten aan de slag en zag kans om tot een compromis te komen. Waarop opnieuw, maar nu in min of meer constructieve samenwerking, de plannen steeds verder werden uitgewerkt.

Het college legde deze week het goed te keurenbestemmingsplan voor. Een deel van de omwonenden maakt nu nog steeds bezwaar. De bouwhoogte en de daaraan gekoppelde schaduw zouden zorgen voor waarde verlies van de panden en aantasting van het woongenot. Een ander deel omarmd de plannen en zien juist hun vastgoed in waarde toenemen.

De raad nam uiteindelijk, na al die jaren, het besluit in overgrote meerderheid. Aleen Dirk Klinkenberg (Puur) hield de rug recht en stemde tegen. De woordvoerders van de partijen toonden verder wel begrip voor de bezwaren. Ze achtten het aanpassen van het bestemmingsplan en daarmee het realiseren van de nieuwbouwplannen voor de 7 sterrenbadplaats noodzakelijk.

Na afloop toonden de initiatiefnemers, de heren de Boer en Mol, zich verheugd. Hun adviseur Victor Salman verwacht nog enkele bezwaarprocedures en eisen tot schadevergoeding. Hij denkt dat er volgend jaar toch met een eerste nieuwe hotelontwikkeling kan worden gestart. Het geheel, inclusief Residence Oranje, zal zeker een lange tijd in beslag gaan nemen. Prognoses daarover waren er nog niet.

Uit de krant