De Raadsgroep huisvesting kiest voor het voorlopig handhaven van de gemeentehuizen. | Foto: Wim Siemerink
De Raadsgroep huisvesting kiest voor het voorlopig handhaven van de gemeentehuizen. | Foto: Wim Siemerink

Gemeentehuizen blijven voorlopig in gebruik

Algemeen

Het werd een zeer korte vergadering over de toekomstige gemeentelijke huisvesting en de daarbij behorende kosten. Na de fusie kan het in het nieuwe Noordwijk niet bij het oude blijven, maar zal er een nieuwe manier van werken worden geïntroduceerd. En dat vereist investeringen in huisvesting, werkplekken en materialen.

Eerder was er door de Stuurgroep voorgesteld om de in Noordwijk beschikbare ruim drie miljoen euro daarvoor te gebruiken. Dat vond de politiek een te snel en te makkelijk gemakkelijk genomen beslissing. De stuurgroep werd teruggestuurd om in overleg te gaan met de speciale raadswerkgroep huisvesting. In dat overleg werd opnieuw gesproken over de toekomst, het nieuwe werken en bijbehorende huisvesting. Met op de achtergrond nut en noodzaak van aanhouden of afstoten van de locatie Goohorstlaan 10.


Onderzoek

Na de fusie zullen beide gemeentehuizen voorlopig tot 2023 de thuisbasis blijven van de ambtelijke afdelingen. Al snel zal worden onderzocht wat na een gewenningsperiode, de voorwaarden zijn voor de uiteindelijk noodzakelijke huisvesting. Er blijkt niet minder dan €90.000,- nodig om dit onderzoek te financieren. De nieuwe gemeenteraad zal zich dan al snel kunnen buigen over mogelijke voorstellen.
De stuurgroep blijft van mening dat het voor het integratieproces en de daarbij horende opbouw van de nieuwe organisatie en andere manier van werken noodzakelijk is. En ook dat zij de noodzaak zien van één centrale huisvesting in de toekomst. Inmiddels is men het eens dat met het afstoten van de vestiging aan de Goohorstlaan 10 veel voordelen kunnen worden behaald. Hoewel er bij de vertegenwoordigende fractievoorzitters nog wel wat vragen leefden bleek men zich wel te kunnen vinden in de nieuwe voorstellen. Hierbij lijken de kosten te zijn teruggebracht van 3,1 naar 2,8 miljoen euro.

Deze tegenvaller werd ook genoteerd. Het afstoten van Goohorstlaan 10 kan niet per direct maar pas per 1 september 2019. Zodat huur en onderhoud nog een jaar langer op de begroting blijft drukken en uiteindelijk dus op de portemonnee van de bewoners. Hoewel er na de fusie natuurlijk een gezamenlijke begroting en dus een gezamenlijke spaarpot is, maakte men toch duidelijk dat de financiering voor 60% Noordwijk en 40% Noordwijkerhout zou betreffen. Nauwelijks een relevant gegeven wat Noordwijkerhouter Sjaak van den Berg terecht maar snel wilde afschaffen. Het tellen van de koppen leverde op dat dit zonder problemen zal gaan gebeuren.

Uit de krant