Hun kasteeltje in aanbouw zou door het water worden verzwolgen. | Foto: Piet van Kampen
Hun kasteeltje in aanbouw zou door het water worden verzwolgen. | Foto: Piet van Kampen
Foto's

Aanmodderen in de warme zon

Algemeen

Geen gewijzigde bestemmingsplannen, bouwtekeningen of vergunningen. Ook geen eindeloze bouwvergaderingen. Gewoon gaan met die banaan en je eigen modderkasteel bouwen. Het kon vorige week vrijdag op het Noordwijkse strand.

Door Piet van Kampen

In het kader van de landelijke Modderdag, in het leven geroepen door het IVN haakte 'Moedertje Groen', Tessa Yanover hier op in. Voor het eerst wist zij dit in Noordwijk te organiseren. 'Er waren 20 deelnemers en daar was ik voor deze eerste keer best tevreden mee. Natuurlijk werkte het weer ook mee' lacht zij tevreden en met een 'ik moet daar nog snel even helpen' schoot zij een paar tobbende peuters te hulp. Andere enthousiaste bouwvakkers deden het op eigen houtje of was er de helpende hand van pa, ma of oma.


Gevecht

Het werd een gevecht. Niet alleen tegen de klok maar ook tegen het wassende water. Het huiswerk was door de gedreven zandhazen niet goed gemaakt. Diverse bouwwerken werden te kort aan de vloedlijn gebouwd en dat werd fataal. Helaas pindakaas! Het water won het van de zandcreaties en de droom om een prijs te winnen bleek een luchtkasteel in plaats van een mooi zandkasteel. Slimmerikken bouwden ijlings nog een zandwal om hun burcht waar enkele kwallen de wacht hielden te vrijwaren van de ondergang. Tegen het wassende water was voor sommige creaties echter geen kruit gewassen.

'Het is leuk om de kinderen zo bezig te zien en op deze speelse wijze met de natuur kennis te leren maken' licht Yanover de opzet van deze actie toe. In dat opzicht is het zeker geslaagd te noemen. Winnaar werd het team 'De Moddervechters'. Een toepasselijke naam. Zij krijgen een gratis excursie in de natuur. Tip voor volgend jaar: Tikkie terug met de bouwkavels.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant