Het Rederijkersplein was al jaren in de avond en nacht de verblijfplaats voor dealers en vandalen. | Foto: WS
Het Rederijkersplein was al jaren in de avond en nacht de verblijfplaats voor dealers en vandalen. | Foto: WS

Bijeenkomst Boerenburg trekt veel belangstelling

Algemeen

'Burgemeester: Het is misschien zo dat er in het verleden niet op een juiste manier aandacht is gegeven aan de problemen'. Een wijkbewoner: 'Kijk is om je heen. Kinderen van het Northgo College misdragen zich in dagelijks tijdens de pauzes op pleintjes en grasveldjes in de wijk. Deze jeugd van nu zijn de vandalen van morgen'. Politiechef Henk Woppenkamp: 'U slaat de spijker op zijn kop'.

Door Wim Siemerink

Bovenstaande werd opgetekend tijdens de bewonersavond voor de wijk Boerenburg in het Northgo College, waar bewoners waren uitgenodigd om in beslotenheid met burgemeester en politie. Vooral ook om met elkaar van gedachten te wisselen en antwoord te vinden op de vraag op welke manier de wijk Boerenburg weer leefbaar zou zijn te maken. Het recente vandalisme en daarbij het in brand steken van 3 auto's had niet alleen de aandacht getrokken van de nationale pers, maar was aanleiding tot een andere aanpak.


Uitleg

De burgemeester en na hem de politiechef, legde aan de in groten getale aanwezige wijkbewoners uit, op welke manier de noodzakelijk geachte noodverordening was uitgevoerd. Het resultaat een groot aantal aanhoudingen, met als gevolg dat de overlast lijkt verdwenen.
Wijkbewoners wezen de burgemeester echter op diverse zaken waarvan zij van mening waren dat de situatie nog steeds wordt onderschat. Bewoners in de omgeving van het Rederijkersplein kwamen met voorbeelden van onhoudbare overlast en zij vroegen de burgemeester om veel daadkrachtiger op te treden. En voerden aan dat het verleden weinig aanleiding gaf tot optimisme.
De burgemeester erkende dat er mogelijk beleidsmatig niet goed is opgetreden. En stelde vast dat te weinig naar bewoners is geluisterd. Dat zou anders moeten en kunnen maar dan wel samen met de bewoners en de pas opgerichte wijkvereniging.


Vraagtekens

Wijkbewoners met een Marokkaanse achtergrond lieten zich ook duidelijk horen. Van enkele kanten werd verklaard dat zij trots zijn om Noordwijker te zijn. Dat ze in Noordwijk een prachtige woonplaats hebben en dat de recente aanpak door hen zeer wordt gewaardeerd. Maar stelden ook vast dat het bepaald niet alleen de jongeren met Marokkaanse achtergrond zijn. Wat door de politiechef werd bevestigd.
Enkele bewoners bleven zeer sceptisch en hekelden het beleid van de afgelopen jaren. Zij stelden vraagtekens bij de oproep tot aangiftebereidheid: 'Het aantal keren dat wij gebeld hebben is ontelbaar, maar er kwam nooit actie of reactie'. Over het drugs dealen en de bestrijding daarvan werd opgemerkt: 'Zet wel even de sirene en het zwaailicht uit wanneer je na een melding de wijk in komt racen. Zoals het nu gaat zijn de raddraaiers bij voorbaat gewaarschuwd'.


Ander beleid

De politiechef bevestigde dat een ander beleid noodzaak is. En dat hij het als zijn taak ziet de wijk weer veilig te maken. Maar ook dat de belangrijkste daders inmiddels een gebiedsverbod kregen opgelegd. Maar hij vroeg de bewoners ook : 'Zie je vandalisme of anderszins, bel alstublieft direct 112. De politiechef deed daarbij de toezegging dat speciale rechercheurs vanaf nu aangiftes en meldingen vanuit de wijk serieus nemen en daarover dossiers aanleggen om daarmee op termijn tot veroordelingen van vandalen en drugsdealers te kunnen komen.

Uit de krant