Wethouder Barnhoorn werd door PUUR en PvdA/GL gedwongen zijn plannen terug te nemen.
Wethouder Barnhoorn werd door PUUR en PvdA/GL gedwongen zijn plannen terug te nemen.

Politiek verdeeld over nieuwbouw ZVN

Algemeen

Het is bepaald geen actueel nieuws dat het college de ZVN samen met de NRB wil huisvesten op het strand. Daarvoor waren besluiten al genomen en was eerder het geld al gereserveerd. Maar het college wilde nu meer geld en een andere samenwerkingsconstructie. In een voorstel waarbij weer eens de cijfertjes waren vervangen door kruisjes werd de raad gevraagd akkoord te gaan. Maar dat bleek niet zo makkelijk als gedacht.

Niet de oppositie maar juist coalitiepartners PUUR en PvdA/GL gingen dwars voor de kar liggen die D66-wethouder Pieter jan Barnhoorn wilde trekken. Waarvoor hij echter een extra budget vroeg. Plus een garantiestelling die de ZVN uit de wind zou moeten houden.


Verwijten

Het leek erop dat Arjan van den Akker (Puur) en in zijn kielzog Carry Cramer (PvdA/GL) zich in de laatste periode richting nieuwe verkiezingen weinig meer zullen aantrekken van het bijeen houden van de coalitie. Een groot aantal verwijten werden richting de wethouder gelanceerd. Beiden noemden de gepresenteerde stukken onduidelijk. Arjan van den Akker verweet de wethouder dat hij het risico nu volledig op het bordje van de gemeente wil leggen. Bovendien vond hij de grote overschrijding van het toegezegde budget onverantwoord. Hij stelde dat de plannen moeten passen in de nieuwe tijd en dat gekeken moet worden of de KNRM geen rol kan vervullen bij een verbeterde veiligheid op het strand en de realisatie van een gezamenlijk gebouw.
Van den Akker: 'Het gaat om optimale veiligheid op het strand. We maken nu een keus voor pakweg 25 jaar. Ik vraag me af, is de eerder gemaakte keus nog wel de juiste?


Bizar verhaal

Carry Cramer omschreef het voorliggende stuk als een bizar verhaal. 'Wat is er nu de afgelopen 3 jaar precies gebeurd?´, wilde ze weten. 'Wat is er in de afgelopen 3 jaar precies aan overleg en planvorming geweest?'
Hoewel LSN, CDA en VVD hun vertrouwen aan het college wel wilde geven bleek dit onvoldoende. En de kritiek aanhorende wilde wethouder Barnhoorn het collegevoorstel terugnemen. Hij stelde voor dat er snel een informatieavond wordt gehouden, waarin de plannen van NRB en ZVN en vooral het proces, duidelijk worden gemaakt.


Verzuimd

Barnhoorn verontschuldigde zich met: 'Ik heb verzuimd u gedurende de jaren van overleg mee te nemen in het financiële en procedurele proces'. Hij beweerde wel binnen het beschikbaar gestelde budget te zijn gebleven en dat de meerkosten een gevolg zijn van veranderde economische omstandigheden. Wat hij hoopte eenvoudig duidelijk te kunnen maken.
De vertegenwoordigers van ZVN en NRB alsmede de vertegenwoordigers van de Sportraad Noordwijk konden onverrichterzake huiswaarts. Want het voorstel werd van de agenda van de raadsvergadering gehaald. In afwachting van genoemde presentatie.

Uit de krant