Afbeelding

Excuses

Algemeen

Bij deze bied ik, in het kader van 'Denk mee, doe meer', overigens wel na enige aarzeling, de welgemeende excuses aan richting de gedupeerde bewoners in het noodverordeninggebied in Boerenburg. Voor het feit dat ze jarenlang in de steek gelaten zijn en zelfs door 'oog en oor', nooit serieus werden genomen.

Ik begrijp dat bovenstaande enige uitleg behoeft. Deze week was er de strijdlustige en ervaringrijke politiechef die de Noordwijkse politiek tijdens de raadsvergadering met de neus op de feiten drukte. In een indrukwekkende presentatie maakte hij duidelijk dat de uit de hand gelopen situatie in Boerenburg, simpelweg het gevolg is van het ontbreken van adequaat beleid, gebrek aan daadkrachtig optreden en het nalaten van de bestrijding van zwerfvuil en rondslingerende huisraad.
Hij sprak van duidelijke oorzaken, legde uit dat dit anders moet en beloofde:'we gaan net zo lang door tot het veilig is'. De woorden van de politiechef hadden niets van politiek geneuzel en straalde niet alleen kennis en kunde maar ook vertrouwen uit.
Je zou verwachtten dat de politiek het zich aan zou trekken. Maar nee! De Noordwijkse gemeenteraad zat er heel voldaan bij en haastte zich (tussen het spelen van spelletjes op hun tablet door) de loftrompet te spelen richting burgemeester en politiechef.
Ik was daar getuige van en voelde direct ergernis in mij opwellen. Geen moment zag ik maar enige zelfreflexie. Niemand bleek te beseffen dat de politiechef nadrukkelijk aantoonde dat onze gemeenteraad de bewoners in de steek heeft gelaten.
Een raadslid draaide het zelfs om. En vroeg de burgemeester om maatregelen te nemen tegen de bewoners die uit pure wanhoop en frustratie via de sociale media hadden opgeroepen om desnoods zelf in actie te komen. Nou vraag ik je.
De gedupeerde bewoners hebben naar mijn mening recht op meer dan een aangekondigde wijkavond onder het motto: 'Bedenk zelf maar wat en doe eens wat meer!' Dank je de koekoek. Deze gedupeerde wijkbewoners hebben natuurlijk allereerst recht op begrip en zeker ook op welgemeende excuses. En omdat de gemeenteraad hierin volledig faalt, neem ik deze taak maar op me: 'Namens heel veel begripvolle Noordwijkers, onze oprechte excuses aan de tot wanhoop gebrachte wijkbewoners, omdat we deze situatie meer dan 10 jaar lieten duren. Wij beseffen dat door ons en zelfs het door ons gekozen hoogste orgaan, de gemeenteraad, steeds opnieuw is nagelaten uw vele klachten serieus te nemen. En dat onze politiek er zich vanaf maakte met een softe aanpak, door te verwijzen naar jongerenwerkers. Het gemaakte verwijt in de raadsvergadering richting wijkbewoners vinden wij ongepast. Gelukkig komt het nu goed met een politiechef die de misstanden en de raddraaiers op zijn manier gaat aanpakken. Hij heeft ons deze week de ogen geopend door het politieke beleid heimelijk te bekritiseren en durfde daarmee onze lokale volksvertegenwoordigers als medeschuldig aan te wijzen.

Uit de krant