De palen verdwijnen maar de bestrating blijft liggen. Mogelijk worden de hobbelige keien afgevlakt. | Foto: WS
De palen verdwijnen maar de bestrating blijft liggen. Mogelijk worden de hobbelige keien afgevlakt. | Foto: WS

Palen weg van Jeroensplein

Algemeen

De betonnen palen op het Jeroensplein moeten verdwijnen. Zij zijn voor velen een bron van ergernis. Maar ook de bestrating is er ter plekke ondeugdelijk. Dit bleek nog weer een bij de behandeling deze week in de gemeenteraad. Op de raadsagenda stond het voorstel om een krediet van € 247.500 uit te trekken om te proberen het plein gebruiksvriendelijker te maken.

Als inspreker was daarover de heer Duut. Die het grote probleem voor ouderen plus rolstoel- en rollatorgebruikers heel simpelweg verwoordde: 'De ronde ongelijke keien zijn voor ons onbegaanbaar'. De heer Duut kreeg tijdens de discussie bijval van Joke van der Zanden (Puur): 'Als Noordwijk er aan hecht een dementievriendelijke plaats te zijn dan moet dit plein helemaal op de schop. Dementerende ouderen kunnen zich in dit gebied helemaal niet meer oriënteren. Het is compleet onbegaanbaar' stelde zij vast.

Wethouder Barnhoorn sprak wel van een vervelende vorm van bestrating maar wilde de palen weg en het plein wat opknappen. Met zitbanken en bloembakken geplaatst op strategische plekken, maar zeker geen totale renovatie, zoals Van der Zanden voorstelde.
Met 'als je het doet dan moet je het goed doen', bleef ze echter vasthoudend bezwaar maken.

Carla Versteeg (Puur) zag in het voorliggende voorstel een groot aantal risicofactoren. Zij vroeg de wethouder om garanties omtrent de veiligheid. Die veiligheid kon de wethouder uiteindelijk niet garanderen. Maar hij stelde even vasthoudend: 'op andere plekken waar dit 'shared space' van kracht is werkt het goed. Shared space is gebaseerd op het reguleren van verkeerssituaties op basis van de eigen verantwoordelijkheid van mensen, in plaats van regels en verkeersborden. Maar er zijn veel deskundigen die beweren dat dit het risico meebrengt dat gehandicapten en ouderen de dupe worden van de macht van de sterkste.

Uiteindelijk schaarde de raad zich na enkele toezeggingen, achter de wensen van de wethouder. De dames Versteeg en Van der Zanden bleven echter tegen. De palen gaan er na november uit, De bestrating zal mogelijk afgeschuurd worden, maar gewoon blijven liggen.

Uit de krant