Het Informatiepunt Dementie is elke donderdag open in het gemeentehuis. | Foto: Ina Verblaauw
Het Informatiepunt Dementie is elke donderdag open in het gemeentehuis. | Foto: Ina Verblaauw

Informatiepunt Dementie opent deuren

Algemeen

Sinds donderdag 7 juni heeft Noordwijk een Informatiepunt Dementie. Adry Beugelsdijk van het Sociaal Wijkteam Noordwijk memoreerde in haar openingswoord het steeds groter wordende probleem van dementie.

Door Ina Verblaauw

Steeds meer mensen krijgen in hun omgeving te maken met een dierbare, een familielid of buurvrouw, die problemen met het geheugen heeft. Het kan ook gaan om een verandering in het gedrag, problemen met de taal of moeite om alledaagse handelingen. Dit kan veel vragen oproepen bij betrokkenen.
Voordat het Informatiepunt officieel werd geopend, kregen een aantal aanwezigen het woord. Zoals Ina Ruigrok, mantelzorger van haar echtgenoot, die vertelt over de persoonlijke pijn elkaar steeds minder te begrijpen. "Zonder case manager zou het niet meer lukken; zij begrijpen mij en nemen heel veel zorgen uit handen". Volgens Mieke Timmermans, case manager dementie bij Groot Hoogwaak, verkeren naasten in een emotionele storm waarbij praktische ondersteuning wordt geboden. Vervolgens leest Timmermans een fragment voor uit het boek waarin Hugo Borst over zijn moeder.

Wethouder Marie-Jose Fles is dankbaar dat het Informatiepunt is mogelijk gemaakt door de samenwerking van de gemeente Noordwijk, Groot Hoogwaak en Marente St. Jeroen.
"Als het niet meer gaat thuis, is het heel erg zwaar om bijvoorbeeld je ouders af te leveren bij een Woonzorgcentrum". Vervolgens vertelt Fles een persoonlijke ervaring. "Op de gang van een verzorgingshuis kwam ik een vrouw tegen. Wacht u op iemand? Ik wacht op de bus; ik ga naar Engeland, antwoordde de vrouw. De laatste bus is al vertrokken, maar ik heb een hotelkamer voor u geregeld, zei ik en bracht haar naar haar eigen kamer. Zij was heel gelukkig. Thuisgekomen bedacht ik me dat ik haar een leugen had verteld, maar dat zij heel blij was. Was dit een goede aanpak?"

Het Informatiepunt Dementie is het eerste resultaat van de werkgroep Noordwijk Dementie Vriendelijk, die in februari is gestart. Het Informatiepunt Dementie is geopend elke donderdag van 15.00 tot 16.00 uur in het gemeentehuis. Het is een inloopspreekuur; een afspraak maken is niet nodig. Telefonisch is het Informatiepunt de hele donderdag tijdens kantooruren bereikbaar op 071-3660000. Voor vragen kan men ook terecht via sociaalwijkteam@noordwijk.nl

Uit de krant