Afbeelding

Noodtoestand

Algemeen

Het leek eventjes allemaal goed te gaan in Noordwijk. Hoewel ik wel begrijp dat Jemo-winkeliers, woningzoekenden en bewoners in wijk Boechorst nu de wenkbrauwen fronsen. Maar op gebied van herrie en rotzooi was het stil. De landelijke commotie ooit eens, over het buitenproportioneel politieoptreden op de Grent, was in vergetelheid geraakt. Er straalde rust. Zelfs de beruchte Noordwijkse politiek leek even ingeslapen.

Plots toch weer landelijk nieuws door een zogenaamde noodverordening, die de politie macht moest verschaffen om vandalen op te pakken. Het gevolg was dat Noordwijk weer prominent op teletekst verscheen. En na de fraaie titels 'Noordwijk city of Sport' en vervolgens 'Noordwijk Evenementen stad van het jaar' is er nu een minder fraaie titel voor handen, 'Noordwijk broedplaats voor vandalen'. Het journaal van 20.00 uur opende er mee.
En iedere krant deed uitgebreid verslag. De Tv-programma's zagen er een hot-item in.
Cameraploegen drongen het gemeentehuis binnen. Burgemeester Rijpstra verdrong voor één avond zijn collega's Pauline Krikke, Jozias van Aartse en Liesbeth Spies van de buis. De burgemeester wilde 'het brandje blussen' via een noodverordening. Het zwaarst mogelijke middel wat de politie ter beschikking staat om daders op te sporen. Dus vraag ik me af, wie zijn de daders? De daders zijn onze hangjongeren die uit verveling van kwaad tot erger zijn gegaan. Met intimidatie van bewoners plus een niet te accepteren bedreigingen. En dan nachtelijke brandstichting! De luide roep om handelend optreden en het straffen van de schuldigen is zeer terecht. Natuurlijk treft de groep jeugdigen blaam. Maar zien de deskundigen hier ook niet een falend jeugdbeleid? Zij verklaren immers altijd dat vandalisme een maatschappelijk probleem is. Wat van kwaad tot erger gaat indien er niet adequaat wordt ingegrepen.

Eerst blaas je een prullenbak voor een kick. Dan gooi je heel stoer een steen door een ruit. En als daar nauwelijks reactie op komt gaat er een afvalcontainer in de fik. En in Boerenburg ook nog eens een drietal automobielen. Onaanvaardbaar vandalisme, dat is duidelijk. Maar het blijkt van alle tijden. De geschiedenis heeft bewezen dat een vroegtijdige aanpak noodzaak is. Na incidenten uitgebreid de publiciteit zoeken, staat niet in de diverse lijstjes van deskundigen. Landelijke bekendheid op het gebied van geweldsmisdrijven en brandstichting doet de promotie van Noordwijk als bloemenbadplaats, sportstad, evenementenstad en kuuroord natuurlijk geen goed. Al die heisa zou juist een zuigende werking te hebben op een verkeerd soort 'toeristen'. Op de sociale media deden 'Reclamemakers' al heel snel hun uiterste best om vandalen te mobiliseren.
Ik schaar me achter de deskundigen die zeggen dat juist in alle rust opsporingen verrichten en de daders oppakken, de juiste weg is. Om daarna de bevolking het vertrouwen in de overheid terug te schenken middels zichtbaar consistent beleid.

Uit de krant