de manier waarop het beoordelen van bouwplannen gebeurt leidt vaak tot ontevredenheid. | Foto:Wim Siemerink
de manier waarop het beoordelen van bouwplannen gebeurt leidt vaak tot ontevredenheid. | Foto:Wim Siemerink

Opnieuw forse kritiek op de ODWH

Algemeen

In de goed bezochte ledenvergadering van de NOV uitten een aantal leden opnieuw forse kritiek op de ODWH. Terwijl het NOV-bestuur in de overtuiging leefde dat de dienst wat beter in belang van de Noordwijkse gemeenschap functioneert, was er vanuit de vergadering een heel ander geluid te horen.

Waar Noordwijk in betere tijden nog zelf bouwvergunningen verleende en toezag op een juiste uitvoering op die gebieden is die taak enkele jaren geleden overgeheveld naar de ODWH. Nadrukkelijk werd door NOV-leden geopperd dat er na de fusie nog eens opnieuw de afweging moet worden gemaakt of een eigen gemeentelijke dienst niet beter aansluit op de lokale ontwikkelingen. Waarbij uitvoering van taken niet gericht zijn op ten alle tijden handhaven, maar meer met de menselijke maat als uitgangspunt. Die kritiek op de ODWH was eerder ook al te horen bij protesten van omwonenden van het Rederijkersplein. Die ook slechte ervaringen blijken te hebben met de ODWH. Deze dienst, die namens de gemeente opereert, houdt toezicht op vergunningverlening en de bouw van nieuwe ontwikkelingen. Maar overigens ook bij milieuaspecten en bij ruimtelijke planvorming. Daarnaast bemoeien zij zich met evenementen, veiligheid, gezondheid, duurzaamheid, bodem- en luchtverontreiniging, geluidhinder, gevaarlijke stoffen, natuur, omgevingsveiligheid en energie- en waterbesparing.


Dwangsommen

Deze organisatie treedt dus op als mensen of bedrijven zich op het gebied van bouwen, wonen, natuur en ruimtelijke ordening niet aan de regels houden. Zo kreeg de Noordwijkse stalhouder van der Holst met de dienst te maken toen een overijverige ambtenaar constateerde dat deze stalhouder al ruim 40 jaar in overtreding was. Op advies van de ODWH legde de gemeente hem diverse dwangsommen op. Omdat de stalhouder weigerde een paardenstal en bijbehorende paardenbak weg te halen. De Noordwijkse politiek waste de handen in onschuld. De gemeente koos voor het advies van de ODWH om streng te handhaven. Stalhouder van der Holst leek aan een dood paard te trekken. Maar zijn strijdlust werd beloond en hij kreeg, na jarenlange en zeer kostbare procedures, uiteindelijk toch zijn gelijk. Hij mag zijn opstallen op de paardenwei aan het Dompad goeddeels laten staan. De Raad van State oordeelde dat de gemeente Noordwijk met het aanvankelijk en jarenlang gedogen van de situatie het recht op handhaven had verspeeld.


Ontevredenheid

In een korte reactie bevestigde burgemeester Rijpstra dat het college kennis heeft van deze uitspraak. En ook dat de gemeente de zaak had doorgezet op nadrukkelijk advies van de deskundigen bij de Omgevingsdienst West Holland. De burgemeester bleek wel hoopvol en zag een beter functionerende dienst onder de recent vernieuwde directie. De huidige kritiek op de ODWH staat niet op zich. Al eerder waren er veel klachten en daarom werd er toen een werkgroep ingezet om tot verbeteringen te komen. Maar nog steeds is er grote ontevredenheid.


Toekomst

Het college van Noordwijkerhout heeft inmiddels een intentieverklaring afgegeven om na de fusie gebruik te maken van de ODWH. Terwijl de ondernemers van beide gemeenten dus inmiddels ernstig twijfelen en er de voorkeur aan geven om dit weer door eigen diensten te laten uitvoeren. Waarbij veel meer dan nu de praktische kant en de menselijke maat de basis moeten zijn voor redelijke adviezen en tactvollere handhaving. Door niet de regels maar de oplossingen centraal te stellen. De politieke partijen wordt gevraagd zich hierover in verkiezingsprogramma's uit te spreken. De politiek kreeg namelijk deze week de beschikking over het jaarverslag van de ODWH, waarin deze opvallend genoeg over zichzelf zegt: 'Wij ervaren wel waardering voor de dienst door eigenaren en opdrachtgevers, maar zijn ons ervan bewust dat het nog beter kan en op sommige plaatsen echt nog beter moet'.

Uit de krant