Negen aanhoudingen in Boerenburg | de Noordwijker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225488&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo denoordwijker.nl
Branden en vandalisme deden besluiten tot het instellen van de noodverordening. | Foto: Flashlight Fotografie
Branden en vandalisme deden besluiten tot het instellen van de noodverordening. | Foto: Flashlight Fotografie

Negen aanhoudingen in Boerenburg

Televisiekijkende Noordwijkers werden vorige week verrast toen het achtuurjournaal begon met de melding van ontoelaatbaar vandalisme in de Noordwijkse wijk Boerenburg. Er bleek daar, dat naast een bouwkeet, een prullenbak en een plastic container er ook nog eens 3 auto's in vlammen opgingen. De burgemeester legde voor de snorrende camera's een officiële verklaring af en buurtbewoners werden om reacties gevraagd.

Burgemeester Rijpstra blijkt een noodverordening te hebben afgekondigd voor een deel van de wijk Boerenburg. Met name het instellen van deze noodverordening, een erg drastisch middel, was aanleiding voor de journalistieke interesse.
De verordening was volgens de burgemeester noodzakelijk om de openbare orde op en om het Rederijkersplein te herstellen. Buurtbewoners ergeren zich al langer aan het scheuren met scooters, scheldkanonnades en intimidaties. Waarbij zelfs ruiten werden ingegooid en bovendien ook op een van de muren de naam van de wijkagent werd gekalkt.


Preventief

De politie kon middels de noodverordening preventief fouilleren en hiermee werden tevens samenscholingen verboden. Verder werd een deel van de wijk in de nachtelijke uren afgesloten en moesten bezoekers zich als bewoners kunnen legitimeren.
Rijpstra verklaarde in een brief aan de gemeenteraad tot deze actie te zijn gekomen omdat er grenzen werden overschreden. En dat de raddraaiers die dit hebben veroorzaakt, opgepakt moeten worden. Zodat zij zich voor hun daden kunnen verantwoorden. Inmiddels werden er vrijdag 3 jongens aangehouden, een 18-jarige Leidenaar plus een 17-jarige en een 18-jarige Noordwijker. In de nacht van zondag op maandag werd nog eens een zestal opgepakt. Het is echter duidelijk dat de groep uit meer jongeren bestaat. De bewoners kennen deze jongens, maar zijn vaak bang om bij vandalisme hierover aangifte te doen. Er blijkt de nodige angst voor represailles vanuit de groep.

Burgemeester Rijpstra vindt het jammer en zegt ons: 'we hebben de mensen heel dringend gevraagd om toch, zo nodig anoniem, aangifte te doen'.

Maandagmorgen kregen wij van de burgemeester te horen dat de noodverordening werkt, dat er dus opnieuw 6 mensen zijn opgepakt en dat het daardoor relatief rustig is gebleven.
Hij spreekt over de mogelijke vorming van een speciale groep mensen om, na onderzoek en overleg , met praktische aanbevelingen te komen. Hij denkt aan mensen uit de Marokkaanse gemeenschap, de wijkvereniging, buurtvaders en de politie. Daarnaast zouden verenigingen en gezinsleden ook een rol moeten vervullen. Dit allemaal om met deze groep jongeren meer respect bij te brengen voor de omwonenden.

Voorlopig blijft de noodverordening nog een week van kracht en zal de politie de extra aandacht kunnen blijven inzetten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225488&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>