De serie Historische Rondwandelingen gaat volgende week dinsdag weer van start. | Foto: PR
De serie Historische Rondwandelingen gaat volgende week dinsdag weer van start. | Foto: PR

Historische wandelingen langs de heilige bruggen

Algemeen

Elke dinsdagavond van 12 juni t/m 14 augustus worden weer rondwandelingen georganiseerd in de historische kern. Onder leiding van ervaren gidsen maken deelnemers o.a. kennis met een vijf eeuwen lange bouwgeschiedenis waarvan vele prachtige voorbeelden zijn te bewonderen.


Dit jaar kent elke maand een bijzonder thema, waarbij een aspect extra wordt belicht: de 'heilige' bruggen, het landgoed Calorama en het St. Joris Schuttersgilde. De traditionele Noord- en Zuidwandelingen kunnen ook gevolgd worden.

De wandeling langs de heilige bruggen en de waterlopen op 12, 19 en 26 juni volgt de waterlopen in Noordwijk en komt over de 5 bruggen, die de oude kern omsloten en belangrijk waren als toegangsweg. Deze route, ook wel processieroute genoemd, bestaat al sinds de Middeleeuwen, toen Noordwijk een toonaangevende bedevaartplaats werd.

Deze wandeling door de kern van Noordwijk-Binnen staat dus mede in het teken van de oudst bekende inwoner van Noordwijk uit het verleden: de heilige Jeroen. Deze tocht leidt langs een aantal plekken, waar de herinnering aan Jeroen op een of andere wijze levend wordt gehouden. De waterwegen en de heilige bruggen zijn nu nog deels zichtbaar.

De wandeling start steeds om 19.30 uur voor het gemeentehuis en zal na ongeveer 2 uur worden besloten met een consumptie in café Royal. De kosten bedragen standaard € 4,50 p.p. incl. consumptie. Voor deelname kan men zich dinsdags om 19.30 uur melden bij de Dorpspomp voor het gemeentehuis.

Uit de krant