Voorzitter Paul Overmars, burgemeester Rijpstra en ambassadeur Brengelmann openden de Max Liebermann Route.    | Foto: Ina Verblaauw
Voorzitter Paul Overmars, burgemeester Rijpstra en ambassadeur Brengelmann openden de Max Liebermann Route. | Foto: Ina Verblaauw

Max Liebermann Route is officieel geopend

Algemeen

Vrijdag 1 juni vond in Museum Oud Noordwijk de officiële opening plaats van de Max Liebermann route; een fiets- en wandelroute langs plekken die Liebermann schilderde in de tijd dat hij in Noordwijk verbleef. Deze vooraanstaande impressionistische schilder was van 1905-1913 veelvuldig in Noordwijk. Panelen met afbeeldingen van zijn schilderijen zijn te vinden op de plaatsen waar hij ze schilderde.

Door Ina Verblaauw

Voorzitter van de Stichting Max Liebermann, Paul Overmars, verwelkomde de aanwezigen: individuen, bedrijven en instanties die de route hebben mogelijk gemaakt. Veel dank ook aan initiatiefnemer Helmus Wildeman en de bestuursleden Hans van der Hoeven, Marjolijn van der Jagt, Karel Ankerman, Jaques Dekker Jack Vlieland.
Margreet Nouwen hield vervolgens een lezing over Max Liebermann. Voornamelijk over de periode van zijn leven die hij in Noordwijk doorbracht.
Burgemeester Jan Rijpstra meldde dat de gemeente Noordwijk zeer blij is met de Duitse toeristen die jaarlijks Noordwijk bezoeken. "Cultuur wordt in Noordwijk met een hoofdletter "C" geschreven. Vandaag voegen we een nieuwe diamant toe aan de Noordwijkse Culturele ketting. Met af en toe een beetje drammen richting de gemeente, die juist als beleid heeft het aantal borden in de gemeente terug te dringen. Maar u kent inmiddels mijn lijfspreuk: Look for the opportunities, not the limitations".
De ambassadeur van Duitsland, Dirk Brengelmann, verraste de aanwezigen door zijn speech in het Nederlands te houden. "Blij met de fiets- en wandelroute in Noordwijk en de tentoonstelling in het gemeentemuseum in Den Haag. De route in Noordwijk geeft een mooie indruk van het tijdsbeeld. Ik wens u veel succes met deze permanente buitententoonstelling". Wethouder Pieter-Jan Barnhoorn feliciteerde de initiatiefnemers met dit prachtige resultaat.
Daarna ging het gezelschap naar buiten voor de onthulling van paneel nummer 1 op het Jan Kroonsplein, waarna binnen in het museum een korte film werd vertoond van de onthulling van de overige 22 panelen, die eerder die week waren onthuld door de sponsoren. De panelen zijn geplaatst in een frame passend bij de omgeving. Aan de kust zandkleurig en in de dorpskern zwart. De route is te downloaden via de gratis BeleefRoutes App.

Uit de krant