Afbeelding

Zo zo!

Algemeen

Het was zo'n zwoele avond in mei. Geen avond voor Noordwijkse politiek. Maar als getuige-deskundige heb je verplichtingen en dus was ik er. Met raadsagenda, notitieblok en camera in flitspositie. Even dreigde ik van verveling weg te dommelen toen plotseling een zeer exotisch klinkende naam door de raadzaal galmde en de burgemeester vol trots het hooggeëerd publiek toeriep: 'Mag ik u voorstellen, onze nieuwe kwartiermaker/beoogd griffier van de toekomstige gemeente Noordwijk'.

Vanuit het publiek stond een, volgens mijn buurman, oogverblindende, vrouw op. Door mijn eigen wat beslagen brillenglazen zag ik, hoe deze goedogende, stralende jonge vrouw, als een heuse diva, richting de klimmende leeuw op het gemeentewapen van onze politieke arena schreed. Daar ontving zij hartelijke welkomstwoorden van burgemeester Rijpstra, kreeg zij de gebruikelijke bloemen en maakte zij een ererondje langs de leden van de gemeenteraad. Het halve rondje dat ik haar in de rug keek zag ik bij het bijbehorende kusjes geven haar wapperende krulletjes boven goed gevormde schouders. Het andere halve rondje kon ik waarnemen dat haar volle roodgekleurde lippen niet de wangen van hunkerende raadsleden vonden, maar ergens in de ruimte er naast een smakkend geluid produceerde.
Op Noordwijk.nl vond ik al snel de gemeentelijke info: 'De beoogd griffier (1972 en dus 45 jaar) is woonachtig in Den Haag en werkt op dit moment als strategisch adviseur bij een onafhankelijk adviescollege toetsing regeldruk. Daar adviseert en begeleidt zij een interne reorganisatie. Eerder heeft zij langere tijd als plaatsvervangend en waarnemend griffier gewerkt voor de gemeente Delft'. Tot zover de Noordwijkse info. Internetinfo maakt verder melding dat zij lid is van D66, onze landelijke referendumpartij. En warempel blijkt zijzelf actief als lid van 2 referendumcommissies, te weten die van Alphen a/d Rijn en die van Krimpen a/d IJssel. Verder snuffelen levert op waar ik al bang voor was. Ze is specialist in jagen op een nieuw politiek vergadermodel en het begeleiden van een cultuurveranderingstraject. Oei, dacht ik direct. En er kwam meer. Ze was ook medeverantwoordelijk voor ontwikkeling van een nieuw raadinformatiesysteem en het versterken van de burgerparticipatie. Oeioei, en dat deed ze allemaal ook al eerder in Aalsmeer.
Het internet onthulde verder een uitspraak van een Delfts raadslid. Die voor de rechter verscheen op verdenking van het lekken van vertrouwelijke politieke informatie. In zijn succesvolle verweer schreef ene Jan Peter: 'de hulpgriffier, als onafhankelijk en onpartijdig griffiemedewerker, heeft misbruik gemaakt van mijn vertrouwen. Het is wederrechtelijk gekregen bewijsmateriaal'. Oeioei, dacht ik alweer. Maar datzelfde internet stelde mij ook weer gerust. Ze zegt namelijk over zichzelf: no nonsense, professional, communicatief, denkkracht en snelle schakelaar. Jaja! Dus mogelijk wordt oeioei toch nog: zozo!

Uit de krant