Tijdens de eerste fase na het samenvoegen zal het huidige gemeentehuis gewoon operationeel zullen blijven. | WS
Tijdens de eerste fase na het samenvoegen zal het huidige gemeentehuis gewoon operationeel zullen blijven. | WS

Politiek is nu al in de ban van naderende samenvoeging

Algemeen

Hoewel de Eerste Kamer zich er nog niet beslissend over heeft uitgesproken kan zeker worden aangenomen dat de kamer dit nog voor het zomerreces zal doen, waarna het samenvoegen van de beide gemeenten definitief is.

Inmiddels anticiperen de politieke vertegenwoordigers van beide dorpen hier op via de samenwerking in de raadsgroep. Er zijn op dat gebied dan ook activiteiten waar te nemen. Vooral gericht op de nieuwe organisaties die zullen ontstaan. Voor de bewoners wacht natuurlijk een nieuwe politieke samenstelling van het gemeentebestuur. Maar in het gemeentehuis is de toekomstige personele bezetting van groter belang. Want voor de een ligt er wel toekomst in de nieuwe gemeente voor een ander mogelijk niet.
Er wordt daarom inmiddels gewerkt aan een Sociaal Plan. Waarin ondermeer rechten en plichten worden vastgelegd van werknemers, alles in het kader van de overgang naar de nieuwe gemeente Noordwijk. Enerzijds maakt men afspraken omtrent behoud van werk en salaris. Anderzijds over interne en mogelijk externe selectie van medewerkers, op managementniveau en op de sleutelfuncties in de nieuw te vormen organisatie.


Extra trainingen

Nog voor de zomer moet het duidelijk worden hoe leidinggevende functies worden ingevuld. Met daaraan gekoppeld de bijbehorende sleutelposities. Indien niet alle functies kunnen worden ingevuld vanuit de bestaande ambtenarenvoorraad dan moet er externe werving en selectie plaatsvinden. Mogelijk dat functionarissen dan eerst nog een extra trainingen moeten volgen, kennelijk omdat men bestaande kennis en kunde onvoldoende acht voor een juiste voorbereiding op de nieuwe werksituatie.
Inmiddels is er meer bekend over de gemeentesecretaris die binnen de nieuwe organisatie, als algemeen directeur leiding gaat geven aan het ambtenarenkorps. Carsten Hof is hiervoor per 1 mei aangesteld en is inmiddels actief als kwartiermaker. Hij heeft per direct ook de rol van de heer Louter overgenomen die tot nu toe de extern projectleider was.


Huisvesting en financiën

Voor veel bewoners is het belangrijk op welke plek men straks in contact kan zijn met de ambtenaren. Waar dit zal zijn nog niet duidelijk. In de stukken wordt gesproken over een eerste fase waarbij de 2 huidige gemeentehuizen operationeel zullen blijven. Maar daarna richt men zich op huisvesting op 1 locatie. In de wandelgangen wordt herhaaldelijk gesproken over de mogelijkheden die het huidige Zilveren Kruisgebouw biedt.
Inmiddels hebben de toekomstige financiën de volledige aandacht. De begroting voor de nieuwe gemeente Noordwijk zal echter door de nieuwe gemeenteraad na de fusiedatum van 1 januari 2019 worden vastgesteld. Er wordt wel een voorstel voorbereid om de bestaande belastingen en tarieven van beide gemeenten te harmoniseren.
Voor verenigingen en organisaties waarbij bestaande subsidies een grote rol spelen, werkt men ook aan zo'n harmonisatie van regels. De gemaakte afspraken worden in kaart gebracht. Dit even snel omvormen tot hanteerbare regels blijkt niet eenvoudig. Feitelijk kan dit pas in 2019 plaats vinden. Daarom blijven bestaande regelingen geldend voor de komende jaren. Men zal met maatschappelijke partijen overleggen zodra er meer over bekend is.

Communicatie

De communicatie spitst zich op dit moment toe op interne informatie. Met het doel om in ieder geval de medewerkers inzicht te verschaffen in de lopende processen. In beide gemeentehuizen worden er, naast het verspreiden van een algemene nieuwsbrief, informatiebijeenkomsten gehouden. Ook tijdens werkoverleg en afdelingsbijeenkomsten, deelt men de bekend geworden informatie. De externe communicatie gaat via een speciale website en persinformatiebijeenkomsten. Met de maatschappelijke stakeholders is regelmatig overleg met het doel om netwerkvormen te vinden, geïnspireerd op een nieuw te vormen dorpsgemeenschap.

Uit de krant