Er is meer geld nodig om op deze plek ZVN en NRB een gezamenlijk onderkomen te verschaffen. | Foto: WS
Er is meer geld nodig om op deze plek ZVN en NRB een gezamenlijk onderkomen te verschaffen. | Foto: WS

Plannen ZVN en NRB duurder

Algemeen

In 2015 heeft de gemeenteraad ingestemd met de intentieovereenkomst tussen de gemeente Noordwijk, de Noordwijkse Reddingsbrigade en de Zeil Vereniging Noordwijk om een pand te bouwen op het strand waarin zowel de NRB als de ZVN, separaat maar ook jaarrond, kunnen worden gehuisvest.

De gemeenteraad wilde toen wel akkoord gaan met een maximaal investeringsbedrag. De precieze cijfers zijn in Noordwijk per definitie geheim. Maar dat het om aanzienlijke bedragen gaat is wel duidelijk. De NRB en ZVN zijn in samenwerking met een architectenbureau gekomen tot een ontwerp voor de bedoelde nieuwbouw op basis van het programma van eisen van beide partijen. De eerste bouwkostenraming van het ontwerp liet direct een overschrijding zien. Hercalculatie was nodig en grotere investeringen blijken noodzaak.


Oplossing

Daarom werd het college opnieuw gevraagd mee te werken aan een oplossing. En die oplossing lijkt te zijn gevonden in het 'gelijke monniken gelijke kappen principe'. Want er is nu door de belanghebbenden nadrukkelijk gekeken naar de constructie waarmee de Kustsurfvereniging eerder uit de brand werd geholpen. In het raadsvoorstel wordt door het college gewezen op de keuzes die bij sportparken van vv Noordwijk, SJC, NHC, de TC Noordwijk en op het strand ook de KSN zijn gemaakt.

In de nu voorgestelde, volgens het college vergelijkbare constructie, neemt de ZVN alleen de kosten van de kantine op zich. Het is de gemeente die de algemene ruimten volledig bekostigt. Dit betekent dat de ZVN de bovenverdieping betaalt en de gemeente de begane grond, bestemd voor opslag en de technische ruimte, voor zijn rekening neemt. Hoewel de bedragen dus in kruisjes zijn opgetekend lijkt het niet aannemelijk dat de politiek zonder slag of stoot akkoord zal gaan.

In het raadsvoorstel waarschuwt het college echter nadrukkelijk dat een mogelijke afwijzing van de voorgestelde financiering de gezamenlijke plannen van ZVN en NRB in gevaar kunnen brengen. De kans bestaat dat de ZVN helemaal afziet van de gezamenlijke huisvesting. Dat zou een streep door de rekening zijn van het college, de ZVN en de NRB.

Omdat in het raadsvoorstel de bedragen door de bekende kruisjes zijn vervangen blijft het voor belangstellende heel onduidelijk waar het allemaal precies om draait. Het gevaar van een interessant politiek schijngevecht ligt daardoor ook op de loer. De politiek, die de bedragen wel kent, heeft uiteindelijk wel de belangrijke keus te maken.

Uit de krant